Iteam
GitHub

Nvidia ION 330 + XBMC = Mediacenter i världsklass

För den oinsatte är Xbox Media Center (XBMC) den kanske äldsta och mest ambitiösa open source-baserade mediacentermjukvaran som finns. Som namnet antyder började den utvecklas till moddade första generationens Xbox-konsoler c:a 2002, och har sedan vidareutvecklats i högt tempo genom åren till att idag vara den kanske mest fullfjädrade mediacenterlösningen som finns.

I och med att Xbox blivit en åldrad och begränsad hårdvara har XBMC på senare tid portats till Mac, Linux och Windows. Dock har det saknats en optimal hårdvara att köra XBMC (förutom möjligtvis Mac Mini, men den har varit omotiverbart dyr som mediacenter), det stora problemet har varit att XBMC gör sin videoavkodning i CPU, vilket krävt en kraftfull Core2Duo processor för att klara full HD upplösning. Med kraftfull processor kommer mycket värme och behov av  kraftfulla fläktar som snabbt går på högvarv när man börjar se på film.

I november 2008 släppte Nvidia ett linux/unix-API som möjliggör videoavkodning direkt i grafikkortet - VDPAU. Det här har XBMC dragit nytta av och stöd för VDPAU finns i XBMC sedan Mars 2009. Allt som saknats har bara varit ett chipset i miniformat med ett tillräckligt kraftfullt Nvidia-GPU för att klara full HD via VDPAU. Plats på scen för Nvidia ION!

Nvidia ION är en moderkortsplattform som kombinerar ett Geforce 9400M med Intels strömsnåla Atom processor (som vi vanligtvis ser i Netbooks). Kombinationen är som gjord för att köra XBMC: en strömsnål (ej speciellt värmealstrande) processor och ett GPU som klarar full HD avkodning via VDPAU. ION 330 är den rekommenderade modellen, där dubbelkärniga Intel Atom 330 ingår.

Ett flertal tillverkare har börjat bygga miniformatsdatorer på ION 330,  Asrock har tex paketerat ION 330 i en snygg låda med HDMI-utgång:

Asrock ION 330 kostar ca 3000 kr (inkl moms) och hanterar XBMC fint som fisken!

Smidigaste sättet att installera är att ladda hem XBMC Live och köra installation direkt från skivan. Lite fler bloggar om installation och konfiguration kommer snart här på Tekniken.nu, tills dess är Google din vän.

Efter en olycklig mellanperiod med en Popcorn Hour känns det fantastiskt att ha XBMC tillbaka. Jag har bara hunnit testköra några dagar, men temperaturerna håller sig helt inom rimliga gränser och ljudvolymen har inte varit några problem. Dock behöver man komplettera Asrocklådan med en fjärrkontroll och IR-sensor vilket av någon anledning inte medföljer, här rekommenderas Microsofts MCE fjärrkontroller som stödjs "out-of-the-box", eller den klassiska xbox-fjärrkontrollen om man är sugen på lite meckande (mer om det i en separat blogg).

Magnus Tjerneld
2009-09-14