Iteam
GitHub

Varning för att ersätta mappar på Mac

En väldigt viktig och farlig sak som är viktig att känna till när man byter från Windows till Apple OS X är vad som händer när man ersätter en mapp med en annan mapp. Om man har en mapp med semesterbilder på sin hårddisk och döpt mappen till 2009 – sedan vill man kopiera över en mapp från ett USB-minne som också heter 2009. I Windows skulle detta innebära att man slår ihop mapparna och finns det dubletter på filnivå kommer systemet att fråga vad man ska göra med de enskilda filerna. I ovanstående scenario i OS X kommer operativsystemet fråga om du är säker att du vill ersätta objektet med den nyare vilket betyder precis så – du ERSÄTTER den gamla 2009 mappen med den nya mappen och den gamla mappen finns ingenstans att hitta – inte ens i papperskorgen.

Den gamla filen finns där bakom nånstans, det är ju ett UNIX-filsystem så det är ju bara själva referensen till mappen som är borta och jag vet att det finns massa tredjepartsprogram och UNIX-kommandon man kan köra för att göra en merge mellan mappar men det är inte det viktiga. Som användare är man väldigt förvånad när systemet beter sig så olika mellan Windows och OS X.

Den tekniska skillnaden är att OS X ser mappar och filer på precis samma sätt – som objekt. När du ersätter en fil eller en mapp så spelar det ingen roll – referensen flyttas till att peka på ditt nya objekt och alla objekt utan referenser tas automatiskt bort från filsystemet. Detta finurliga sätt är väldigt mycket smartare i de flesta fallen jämfört med Windows NTFS som har filnamnet och sökvägen som referens och därför behöver låsa filer som används osv vilket kräver att installationsprogram behöver starta om datorn för att ersätta filer (eller använda Windows Shadow Copy som gör detta).

Om någon har tips för hur man på ett enkelt sätt ska kunnna slå ihop mappar på en mac kan ni kommentera nedan – går det till exempel att hålla i en knapp för att ändra beteendet? Också – vet någon var man kan hitta objekt som har tappat sina referenser finns någonstans?

I Windows 7 ser motsvarande dialog ut så här, dvs den frågar om du vill slå ihop mapparna:

Christian Landgren
2009-11-03