Iteam
GitHub

Search Engine Optimization (SEO) Toolkit 1.0

Vilka är URLerna?

Jag fick nyligen uppgiften att lista alla URLer från en kunds externa site. De ska mappas till motsvarande innehåll i den nya site vi bygger. Eftersom jag inte hade tillgång till produktionsmiljön satt jag lite illa till. Jag bestämde mig för att försöka crawla siten och googlade efter ett verktyg för detta. Första träffen pekade rakt ned i min egen dator. Tydligen kommer något som heter Search Engine Optimization (SEO) Toolkit 1.0 med Web Platform. Jag inser sedan att verktyget funnits sedan 2009 men att jag aldrig sprungit på det. Det känns mest pinsamt. Jag testade verktyget lokalt men den klarade inte av att crawla min /Utvecklingsmiljö. Utan att felsöka det vidare testade jag på vår CI-server och där gick det hur bra som helst.

Search Engine Optimization (SEO) Toolkit 1.0 lät mig peka ut en site och klicka på Ok, en stund senare satt jag där med en massa data att analysera. Där fanns alla violations mot god SEO-sed skuret på olika ledder (sammanställning av alla, violations per sida...) men även prestandabovar m.m. indikerades.  Varje violation förklarades dessutom med några meningar om varför den skapar ett problem.

Hur löste det här mitt problem? Jo, jag kunde ta ut en rapport på alla URLer och öppna i alla analytikers favoritverktyg, Excel. Rapporten innehöll alla resurser, inte bra sidor utan även bilder m.m.  jag filtrerade på content type och fick ut en lista som våra SEO-partners var nöjda med.

Nu använder jag verktyget ofta för att det hjälper mig att hålla hygiennivå i det jag utvecklar.

Fler länkar om Search Engine Optimization (SEO) Toolkit 1.0

Scott Guthrie bloggar bra -http://weblogs.asp.net/scottgu/archive/2009/06/03/iis-search-engine-optimization-toolkit.aspx

Officiell hemsida, nedladdning -http://www.iis.net/download/SEOToolkit

Martin Loman
2012-06-05