Iteam
GitHub

Paginering är död?

Ett intressant fenomen på Internet är det som kallas paginering (kommer från engelskans paging) och innebär i princip att ett längre flöde delas upp i sidor och längst nere på varje sida finns en sidnumrering som gör att man kan klicka sig vidare till valfri sida i ordningen. Skälet från början till att införa paginering är att webbläsaren för länge sedan hade problem att hantera för mycket information och att bandbredden var begränsad. Numera finns det dock andra förutsättningar och egentligen borde det inte krävas paginering förrän några hundra sökträffar.

Sen länge har jag stört mig på detta för jag anser inte att det är anpassat till hur användaren uppfattar flödet och från ett tekniskt perspektiv gör pagineringen att man oftast måste slå upp all information från samtliga sidor trots att 99% av alla ändå bara är intresserad av innehållet på första och eventuellt andra sidan.

Den största nackdelen med paginering som jag ser det är att man inte kan jämföra de träffar som finns på sida två med sida ett. Ett konkret exempel på detta är t ex en möbelfirma som säljer soffor på nätet visar vissa soffor på sida ett och andra på sida två. Varför ska man inte kunna jämföra alla soffor utan att behöva öppna flera fönster?

Ett annat exempel på dålig användning av paginering är fastighetsmäklares hemsidor som har ”Interiörbilder” och ”Exteriörbilder” som olika sidor. Varför vill man inte se alla samtidigt? (Hur många klickar inte på ”Visa alla bilder” knappen?)

Tänk efter om du inte också alltid väljer ”Visa alla” eller så många träffar som möjligt genom en ”100 sökträffar per sida”? Vore det inte bra att det var standard med 500 träffar per sida?

Nackdelar med paginering:

  1. Användaren kan inte jämföra träffar på första och andra sidan
  2. Sidan laddas om och man kommer tillbaka längst upp till menyn och flödet försvinner
  3. Servern måste bearbeta onödig information
  4. Layouten kan bli väldigt tråkig vid för många sidor

I och med inträdet av iPhone har nu dock fler webbplatser förstått att det finns alternativ till traditionell paginering. Istället för en numrerad lista finns det ibland en ny typ av paginering ”Nästa 25” knapp längst nere i listan och då fylls listan på med fler 25 träffar. Jag kallar denna paginering för ”visa fler-paginering”

Fördelar med ”visa fler-paginering”:

  1. Användaren kan få en komplett lista
  2. Flödet är kvar – man fortsätter bara läsa och man kan fortsätta hur länge man vill
  3. Layouten blir inte förstörd av massor av knappar och siffror
  4. Servern kan ställa väldigt enkla frågor och kan strunta i all information som kommer efter de första 100 träffarna

Man kan ju självklart komplettera ”visa fler-paginering” med en siffra på totalt antal träffar och eventuellt en ”Visa alla” knapp.

Om du också tycker att paginering ska dö så kan du pusha på knappen här bredvid så att fler utvecklare och designers ser detta!

Christian Landgren
2010-03-26