Iteam
GitHub

Microsoft och Nokia omfamnar jQuery

Om man jobbar med att göra moderna och dynamiska sidor idag så är det nästan ett krav att man då också använder ett javascriptbibliotek. Dessa bibliotek tar hand om många av de saker som fortfaranade är lite knepiga med javascript, och de ser till att ens kod fungerar bra på olika webbläsare. De innehåller också ofta fina funktioner för att manipulera DOM-trädet och göra snitsiga grafiska effekter.

Idag så meddelade både Microsoft och Nokia att de kommer att stödja jQuery, ett av de mer populära av de här biblioteken. jQuery är släppt under både GPL- och MIT-licens, båda två öppna källkodslicenser, vilket gör att nyheten om att Microsoft använder det nog fick många att höja på ögonbrynen. Microsoft har tidigare avstått från att använda öppen källkod, men det verkar ändras nu. Den kommande SP2 för Visual Studio 2008 kommer att inkludera stöd för jQuery.

Nokia i sin tur har en historik av att använda öppen källkod (Maemo, deras köp av Trolltech ex.) varför deras support nog inte ter sig lika överraskande.

Mer information kan hittas på John Resigs blogg, liksom dessa två Microsoftbloggar.

Ps. Har inte Trolltech och jQuery väldigt snarlika slogans? Ds.

Erik Hjortsberg
2008-09-29