Iteam
GitHub

Gör din egen IM bot

Har du länge velat skapa en egen Messenger-bot men orkar inte sätta dig in i alla SDKs och helst vill ha stöd för alla IM-nätverk och därmed gett upp? Då kan du bli glad av att veta att det finns ett open source-program som heter BitlBee som är en daemon som du installerar på Linux (eller Mac, Amiga (!)). Därefter agerar BitlBee som en IRC bot som levererar det du skriver till MSN Messenger, ICQ, AIM, Jabber, Google Talk o.s.v. och du slipper hantera dessa separat och kan skriva din kod väldigt enkelt men ändå nå samtliga nätverk.

Som tur är finns det publika servrar (för er som saknar en Linux eller Amiga i garderoben). Det lämnas inga garantier på upptid - de verkar ha bra stabilitet men bygg inga kommersiella tjänster på dem.

Listan finns här:

http://www.bitlbee.org/main.php/servers.html

Jag testade detta och körde med en IRC klient mot en av publika tjänsterna:

im.bitlbee.org:6667

Sedan skrev jag:

register <nytt lösenord> (nästa gång använder du identify <ditt lösenord>)
account add msn min@email.com password (ditt messenger användarnamn och lösenord, upprepa detta för alla dina konton på ICQ, AIM, Jabber osv)
account on 0 (för att logga in på messenger, se hela listan av skapade konton med account list)
blist all (får tillbaka en lista på alla användare som är offline och online)

Jag valde sedan ut en kollega och skrev:
magnus_tjerneld: Hej, jag är en bot!

Varpå jag fick svaret:
magnus_tjerneld: Anna?

Nästa steg för att skapa en riktig bot är att göra ovanstående i kod och då finns det färdiga C#- implementationer av IRC vilket borde göra bottandet väldigt enkelt att implementera!

Christian Landgren
2009-10-08