Iteam
GitHub

Bygg din egen Google Chrome App - en enkel Hosted Apps

Det finns idag ett stort, växande antal s.k. AppStores överallt i teknikvärlden. För Google Chrome kan man skapa egna appar, men just Hosted Apps är nog en av de enklaste att skapa.

Google Chrome har flera sätt låta användarna ändra och lägga till funktionalitet, samt få funktionalitet de vill ha. Det finns Google Chrome Extensions och olika typer av Google Chrome Apps, där Extensions oftast förlänger funktionaliteten av webläsaren och/eller specifika websidor, medan Apps oftast har fristående funktionalitet som lever i en egen sandlåda. Google har såklart en guide till skillnaderna Extension och Apps.

Den enklaste typen av Apps för Google Chrome är s.k. Hosted Apps, som egentligen bara är en .json-fil som beskriver för Chrome vad den ska göra vid start av appen ochvilka rättigheter den har. Oftast används detta för att helt enkelt bara länka till en specifik URL.

För att göra en applikation för som länkar till en specifik URL så skapar man helt enkelt bara en .json-fil med rätt innehåll enligt Googles guide.

Här pekar vi också på en ikon-fil som vi lägger i samma mapp som .json-filen, för att senare kunna packa ihop appen om vi vill distribuera den genom Google Chrome Web Store.

För att testa att appen är korrekt och gör vad den ska så går du in underManage Extensions och trycker på Plus-knappen vid texten Developer mode, högst upp på sidan. Där kan du klicka på knappenLoad unpacked extension för att aktivera din app i din Google Chrome. Din app kommer då attvisas upp i din lista av Extensions.

När allt detta är gjort korrekt kommer du snygg och fint få upp din app när du öppnar en ny flik. Du kan då klicka på ikonen för att komma till angiven adress och ev. slippa ett par tangentbordstryck för att skriva in den adressen.

Sebastian Nilsson
2011-08-04