Iteam
GitHub

Bästa Photoshop-lösningen för utvecklare

Som webbutvecklare har man ofta ett stort behov av Photoshop. De formgivare man arbetar med levererar så gott som alltid i Photoshop-format, och även om de kan spara ut materialet som PNG eller liknande så är det skönt att ha kvar lager och liknande när man ska omvandla form till webb. Samtidigt känns det lite tungt att som utvecklare lägga hutlösa 11 300 SEK (inklusive moms) på ett program som man kommer använda bara i read only-läge.

Det finns en massa bildbehandlingsprogram som är billiga eller gratis som klarar av att läsa PSD-filer, men i praktiken är min erfarenhet att de inte räcker till. Det finns alltid en massa specialfall i PSD-filerna som gör att just den fil man vill öppna inte fungerar (här är en ledtråd till varför det är så) i något annat än Photoshop.

Jag har dock en bra lösning som jag själv har använt och kan gå i god för: Photoshop Elements på steroider.

Photoshop Elements är Adobes egen budgetversion av Photoshop, så man kan vara trygg i att alla konstiga specialvarianter av PSD hanteras och fungerar. Det enda (en webbutvecklare behöver) som Elements saknar är stöd för grupper av lager, det som visas som mappar i vanliga Photoshop. Elements klarar att öppna filer med grupperade lager, men man kan inte komma åt de enskilda underlagren. Som tur är finns en lösning: Elements+. Elements+ (som alltså är steroiderna) är ett tredjepartstillägg som ”låser upp” funktioner i Elements. En sådan är funktionen att lösa upp grupper av lager. Man kan inte öppna och stänga grupper som i Photoshop, men man kan splittra grupperna till enskilda lager. Som webbutvecklare är man mest intresserad av att komma åt enskilda element, inte så mycket att fortsätta arbeta med filen, så det är i regel inget hinder att man inte gruppera ihop lagren igen.

Med Photoshop Elements och Elements+ så har man en fullt fungerande Photoshop-lösning för webbutvecklare som kostar mindre än 1000 SEK inklusive moms.

Anders Bornholm
2009-05-04