Iteam
GitHub

Äntligen C# på iPhone!

Idag presenterar Novell (som utvecklar open-source alternativet till Microsoft.NET, kallat Mono) Monotouch som är en kompilator och SDK för iPhone som lyckas kompilera applikationer skrivna i C# till körbara applikationer som inte kräver en Virtual Machine på telefonen eller intepretera kod i runtime vilka båda är förbjudna av Apples licensavtal.

Just nu byggs alla exempelapplikationer som Apple har gjort om till C# och kodeditorn ska enligt uppgift integrera bra med iPhone simulatorn och Interface Builder. Monotouch har inte stöd för Winforms eller WPF/Silverlight vilket både är bra och dåligt. Bra för att då kommer applikationerna se ut som native-applikationer, dåligt för att man gärna gjort sina gränssnitt i XAML istället som man är van vid.

Nackdelen är att monotouch endast går att köra på en Mac just nu vilket inte är så konstigt eftersom Apple iPhone SDK också är ett krav för att kunna lansera, deploya sina applikationer.

Jag är väldigt glad idag för jag har verkligen velat börja programmera riktiga iPhone appar men det har tagit emot att lära sig Objective-c.

Källa: http://arstechnica.com/open-source/news/2009/09/monotouch-drops-net-into-apples-walled-app-garden.ars

Ladda ner evalueringsversion här: http://monotouch.net

Christian Landgren
2009-09-16