Iteam
GitHub

Windows Mobile 7 Series

Windows Mobile 7 Series presenterades igår och internet har svämmat över av kommentarer. Efter att ha väntat på det här i närmare 2 år nu är det skönt att se att dom faktiskt har nåt att presentera.

Överlag så verkar de flesta positiva och det finns en hel del bra och dåligt som vi redan kan dra slutsatser om men också en hel del som kommer att visas sig först när SDKn släpps.

Vad vi vet numera

Gränssnittet som kallas Metro ser ut ungefär som Zune fast med en ny typ av startsida som består av applets/widgets kallade tiles (tydligen så räckte inte dom vanliga orden till) och dom har helt skippat de klassiska ikonerna som alla andra mobiler har.

Telefonerna kommer tillverkas av partners t.ex. HTC som med WM 6.5 men med större krav på telefonen när det gäller funktioner och prestanda (t.ex. kapacitiv skärm och GPS är nämnt), det krävs också 5 hårdvaruknappar (tillbaka, start, sök, kamera och ström) medan tangentbord är valfritt.

Flashstöd kommer inte finnas med i lanseringen men p.g.a. tidsbrist och inte av något principsak. Det ska dyka upp så fort Adobe fått ihop en fungerade port.

Telefonen skall komma "holiday 2010" vilket torde betyda nånstans kring oktober-november.

Den bygger på helt ny kod (som väntat) och är därför inte kompatibel med WM 6.5-applikationerna. Dock kommer båda versionerna samexistera där WM 7 riktar sig till "high-end"-telefonerna vilket i praktiken torde betyda alla telefoner med en större skärm, där 6.5 är mer anpassad till mindre skärmar och inte heller kräver tryckkänslig skärm.

Telefonen har allt man förväntar sig numera som Facebook-integration, sökmotor (Bing), kartor/gps funktioner (också Bing) samt musik/video med motsvarande datordel (zune-plattformen igen) och förstås hela officepaketet i en mobilanpassad version.

De visade inga spel i presentationen men den kommer att få spel liknande zune och nån typ av integration mot xbox-världen.

Oavsett vad man tycker om gränssnittet så är det numera en modern plattform som ser ut att kunna tävla på lika villkor med de andra OSen direkt från fabriken.

Vad som ännu bara är spekulativt

Det enda som är sagt om SDKn ännu är att den kommer att släppas (i nån form) på Mix 2010 som börjar 15:e mars och först då kommer telefonens potential att visas. Detta kommer avgöra om telefonen stannar vid att vara en telefon med inbyggda funktioner eller om den kommer att bli en plattform liknande iPhone, vilket verkar vara deras Microsofts mål.

Hur telefonen ser ut som standard är ju i det närmaste ointressant numera så länge som den går att skräddarsy efter behov av tillverkare, utvecklare eller slutanvändaren själv. Vid ett tillfälle i presentationen sades något om att de ville ha ett tydligt och gemensamt gränssnitt och de satsade på utökningbarhet istället för att ersättningsbarhet och det kan betyda att det inte går att byta ut utseendet helt (det lär gå inofficiellt förstås men du kan nog inte köpa en telefon med ett gränssnitt som inte liknar standardvarianten).

Att /Utvecklingsmiljön / SDKn bygger på C# och .NET är så gott som 100% säkert men om gränssnittet bygger på Silverlight eller om det är en egen miljö kan ingen säga säkert ännu.

Det har ännu inte nämts nåt specifikt om multitasking men det verkar finnas lite begränsningar.

Inget har heller nämnts om marketplace (dvs Microsofts version av AppStore) men detta lär också diskuteras på Mix 2010.

http://www.windowsphone7series.com/

Tommy Söderström
2010-02-16