Iteam
GitHub

Windows 7-tips för Vista-användaren

”Billig ny dator”

Oavsett vad dåliga recensioner och tveksamma benchmarks säger så upplevs Windows 7 som snabbare än vista i alla lägen och i många fall snabbare än XP även i benchmarks. Vill du att datorn ska kännas som en ny dator så kommer en Windows 7 uppgradering sannolikt vara värd pengarna.

Nya trix för fönsterhantering

Att dra fönster mot kanterna vänster och höger gör att fönstret maximerar och tar halva skärmen, detta kan vara smidigt om man vill ha två fönster precis bredvid varann.

Drar man fönstret rakt upp mot översta kanten av skärmen maximeras fönstret.

Maximera på höjden, dubbelklicka på övre kanten av fönstret eller dra den rakt upp till kanten så maximeras fönstret på höjden, perfekt för webbsurfning!

Ta tag i ett fönster och skaka på det så minimeras alla andra fönster. Skaka på det igen så kommer de tillbaka.

Taskbaren

Nya taskbaren är en hybrid av snabbstartsikoner och program som är igång. Programmen som är igång visas med en ram, de andra visas utan ram. Du behöver alltså inte göra skillnad när du vill öppna ett program, klicka på ikonen och då kör den igång programmet eller växlar till det. Om programmet har flera fönster visas en solfjäder av dom öppna fönstren och du kan klicka direkt på det fönstret du vill åt (det är som alt-tab fast per applikation).

Stänga öppna fönster

I solfjädern finns förutom krysset också möjlighet att stänga med mitten musknapp .

Öppna en till version av programmet

Korta versionen är mitten musknappen klicka på ikonen. Mediumversionen är Crtrl + musklick på ikonen. Långa versionen är högerklicka ikonen och klicka sen på applikationens namn.

Nagla fast program i taskbaren.

Högerklicka på programmet och välj pin to taskbar så finns det alltid tillgängligt.

Andra trevliga /Nyheter

  • GPU-komprimering av film till mobilen – Finns ej i RC versionen men skall komma när skarpa släpps 22 oktober.
  • Mobile Center – Hantera alla mobiler med ett gränssnitt för att t.ex. föra över bilder, synka kontakter osv. Kräver stöd av mobiltillverkaren förstås men ger ett homogent intryck istället för halvtaskigt utvecklade applikationen från tillverkare X.
  • Ribbon i wordpad och paint – Känns helt plötsligt moderna! Men tipset är fortfarande att istället för paint använda paint.net för bättre funktionalitet också helt gratis.
  • Avancerad kalkylator – Kan användas för att t.ex beräkna lånekostnader och sånt som man tidigare ofta valt Excel för.
  • Avancerad felsökning för sleep och hybernate – ”powercfg.exe -ENERGY –OUTPUT <path\filename>” ny switch som ger en html rapport över möjliga problem.

Tommy Söderström
2009-06-08