Iteam
GitHub

Voddler ur användarperspektiv

Har tv- och filmindustrin äntligen vaknat?

Jag upplever att tv- film- och musikindustrin är hopplöst fast i det förgångna. De jagar folk som laddar ner deras material olagligt. Att de vill ha betalt för sina alster är förvisso inte konstigt, men det märkliga är att de har så svårt att se teknikens möjligheter. Det känns som att de fortfarande vill ha kvar vinylskivor, kassettband och VHS-band. Om de bara kunde lära sig att samarbeta med nya tekniska aktörer som exempelvis The Pirate Bay, som ju erbjuder en distributionsform som på många sätt är mycket smidigare och snabbare än de traditionella distributionskanalerna, skulle den nya tekniken kunna utnyttjas på ett bättre sätt. Det är som sagt var självklart att folk ska ha betalt för det arbete de utför, men det står inte i kontrast till smidigare, billigare och rent av gratis användarupplevelse för användarna. Spotify är en tjänst som tar steg i rätt riktning. För att undvika stämning och hotbrev från musikindustrin lät grundarna av tjänsten de stora jättarna inom musikindustrin köpa in sig i företaget till en löjligt låg summa. Det kanske är en framtida lösning på liknande problem. Man får tillgång till det material som användarna vill ha, utan att riskera dyra och tidskrävande rättegångar.

Voddler är en filmtjänst som kallats filmens Spotify. Hur de har löst betalningsfrågan till upphovsrättshavarna, vet jag inte, men klart är att de verkar ha avtal med relativt många filmbolag. För deras uppsättning filmer är, om inte fantastisk, så ändå hyfsat fyllig. Framför allt med tanke på hur nystartad tjänsten är. Det märks att tjänsten fortfarande är i betastadiet, då det förekommer en del barnsjukdomar. Som exempel kan nämnas problem med att återställa lösenord. Samtidigt har de ännu inte fått ut några TV-serier, trots att det finns ett sådant menyval. På sajtens forum fick frågande användare i augusti svaret att tv-serierna ska läggas ut inom en snar framtid. Då det fortfarande inte skett, frågar sig en del lite ironiskt hur länge ”en snar framtid” är för Voddler.

Bildkvaliten är hög (har testat på en 22 tums lcd-monitor), och det går att välja placering av bilden, textningen, och uppskalningen av bilden. Filmerna finns uppdelade i vanligt förekommande genrer. Det som drar ner betyget på tjänsten är att man av någon anledning inte kan navigera med musen. Det är oerhört störande om man exempelvis vill pausa filmen. Det hade varit mycket skönare att kunna sköta det via en trådlös mus, istället för ett trådlöst tangentbord eller att behöva gå upp och sköta det från skrivbordet. Tangentvalen kändes inte helt logiska, och det tog en stund att komma in i de grundläggande funktionerna. Det här tycker jag att Voddler ska se till att ändra på, då det kraftigt försämrar användarupplevelsen. Det är dessutom ett problem för de användare som av någon anledning har svårt att hantera ett tangentbord.

Trots att denna betaversion har sina brister, så är det helt klart ett steg i rätt riktning. I nuläget är det gratis att se filmerna, men det lär antagligen ändras när tjänsten kommer i skarpt läge. Det ska bli intressant att se hur det går för denna tjänst. I motsats till vad tv- och filmindustrin tycks tro, tror jag att tjänster som Voddler kommer att öka mångfalden i tv- och filmproduktionen. Som det är nu styrs marknaden av ett fåtal stora aktörer. Mindre spelare har svårt att få komma in på planen och göra sin röst hörd. De har svårt att få distribution på sina verk. Men med en tjänst som Voddler borde rimligtvis marknaden för smala independent film- och tvskapare öka. Det hoppas jag på i alla fall. För bra film och tv styrs inte av hur stor budget de har, utan hur starkt innehållet är. Det är något som de stora bjässarna verkar ha missat, när de skapar monstruöst dyra filmer, men som har ett innehåll som är lika tunt som The Pirate Bay-grundarnas argument.

Mattias Jonsson
2009-10-29