Iteam
GitHub

Varför ska du skaffa en Windows Phone 7.5 Mango

Det är enkelt att hitta anledningar till att köpa iPhone eller Android. Man kan lätt hänvisa till iPhones stora utbud av appar eller Androids öppna arkitektur som gör det möjligt att få den att göra nästan allt, inklusive se ut som WP7 om man skulle vilja det.

Det som gör WP7 så unik i sammanhanget är att det inte är antalet features eller några enskilda saker som går att peka ut (android = valfrihet och öppenhet, iphone = många bra appar) utan att det är dom små sakerna som gör det. Summan av allt är så mycket större än alla delar. Här försöker jag gå igenom en del av funktionerna som gör WP7 unik även om det förstås finns appar till andra mobiler som gör delvis liknande saker och säkert har en och annan funktion som WP7 saknar.

Enhetlighet, enkelhet

En av plattformens styrka är hur enkelt och enhetligt allt ser ut och fungerar. Det kan förstås ses som tråkigt men gör att telefonen blir extremt lätt att hantera och gör att fokus hamnar på innehållet. Smaken är förstås olika och det kan förstås ta tid att vänja sig vid det avskalade men när man väl insett hur skönt det är att titta på platta ytor med ren och lättläst text istället för 3D-liknande saker med texturer och ikoner så vill man knappast ha nåt annat.

Unika funktioner

Nu när alla telefoner börjar ha samma grundläggande funktioner är det förstås svårare att peka ut vad som är unikt. Nåt som sticker ut är hur mycket som är integrerat i telefonen och hur lätt det är att komma igång. Lägg till konton från facebook, live, twitter och Exchange och länka ihop kontakterna så får du direkt upp bild när nån ringer och du kan snabbt se när din kollega twittrade senast. Snabbt och enkelt.

Framtiden är ljus

Just nu är WP7 en parentes med bara nån procents andel men det kommer definivt ändras när Mango telefonerna släpps (vissa modeller om några veckor, andra kommer senare) och här kommer Nokia göra största skillnaden. Sannolikt så är det årets julklapp (efter bakmaskinen förstås J).

Prestanda

Kollar man på ren hårdvara är det en rätt svag plattform. Eftersom gränsnittet är hårdvaruaccelererat så är det dock en väldigt mjuk upplevelse. Nästan alla som testat telefonerna blir imponerad över hur mjukt allt rör sig.

Mail

Har stöd för Exchange, Hotmail, Gmail , Yahoo! Mail och förstås POP/Imap. Kan visa trådade diskussioner och det går att länka ihop flera konton som då visas i en gemensam vy.

Office

Från smidiga anteckningar med Onenote till mer komplicerade powerpoints/excel/Word dokument som synkas med Skydrive, sharepoint eller Office 365 gör att telefonen kan bli en del av ditt naturliga jobbflöde.

People hubben

Integrerar  Twitter, Facebook, Live och Linkedin så att du får ett nyhetsflöde som visar alla källor oberoende av varifrån de kommer. När du postar en nyhet så kan du dessutom välja vilka tjänster du vill posta till.

Välj ut en person och se alla facebookinlägg, tweets och all kommunikationshistorik med dig oavsett om det varit telefonsamtal, sms eller chatinlägg.

Själklart finns det dedikerade appar att ladda ner men telefonens styrka är integrationen.

Kalender

Kalendern har stöd för Exchange, Facebook, Google och Live. Summerar enkelt alla dina kalendrar och låter dig lägga bokningar på valfri. Har också stöd för TODOs i Exchange och Hotmail.

Chat

Du kan växla mellan SMS/Live messenger och facebook chat inom samma konversation. Du kan helt enkelt alltid vara online (om du vill förstås)

Och några anledningar varför man inte ska skaffa en... ännu!

Du kommer vara ganska ensam ett tag till. Om det är viktigt för dig att kunna spela samma spel som kollegorna/vännerna så kan det vara värt att vänta ett tag (tills dina kompisar inser hur bra WP7 är...)

Flugor som t.ex WordFeud kommer du att missa eller åtminstone vara sen med i många fall. I samband med att plattformen blir mer populär kommer det förstås dyka upp flugor som bara finns på WP7 också så det kommer ändras.

Det är ännu ett rätt begränsat antal modeller att välja bland. I första generationen fanns bara 4 olika modeller att köpa i sverige (2 olika HTC, en LG och en Samsung) och några få till som gick att direktimportera. Nu i första skedet verkar det komma några modeller till men i princip så rör det sig om en eller två per tillverkare och det är defintivt få high-end utan de flesta hamnar nånstans i mitten på pris segmentet. Om nån månad så ger sig Nokia in och då kommer det finnas fler modeller att välja på. 

Det saknas fortfarande en del tjänster i sverige. Zune Pass som ger obegränsat med music för en smärre månadskostnad liknande itunes/spotify har inte kommit än och Bing som är sökmotorn har inte t.ex sin scout som gör att man kan hitta t.ex restauranger i närheten.

Så...köpa eller inte?

Det dyker snart upp nya intressanta telefoner och det är ett givet köp om du är ute efter en bra mobil och smartphone som i princip bara saknar lite branchstöd just nu men räkna med att det kommer vända snart.

Enda missnöjet jag haft med min mobil senaste året är att Samsung Omnia 7 och Telia har varit fullt av dålig mottagning och sporadisk datatrafik och det har förstås varit trist att inte kunna wordfeuda med kollegorna.

Tommy Söderström
2011-10-04