Iteam
GitHub

Varför jag väntar på Windows Phone 7

Jag är den enda på jobbet som inte gått över till iphone utan jag håller kvar vid min i det här laget uråldriga HTC Touch Diamond. Här är anledningarna till varför jag väntar på Microsofts nästa mobil-OS.

Eftersom telefonerna inte finns ännu är det förstås lite av en chansning att redan nu bestämma sig för wp7 men här finns några anledningar varför jag tror att det kan vara rätt beslut.

Hårdvara

De största tillverkarna av smartphones som idag tillverkar wm6.x- och android-telefoner kommer också tillverka wp7-mobiler och det finns förstås ingen anledning varför dessa skulle bygga sämre telefoner rent hårdvarumässigt. Kort sagt redan idag finns telefoner vars hårdvara är riktigt bra och det kommer att bli bättre så väljer man mellan android och wp7 så är det inte hårdvaran man behöver välja mellan.

Silverlight

Trots att silverlight i grunden är en otroligt smidig teknik för att bygga gränsnitt så finns få applikationer och sajter idag. Jag tror dock att den här telefonen är det som krävs för att väcka intresset och att kommer att få se en flora av riktigt snygga och väl fungerande applikationer. Tidigare windows mobile-applikationer har ju mest gått från riktigt tråkig windows 3.11 look till gräsligt fult när programmerarna gjort om gränsnitten så gått de kunnat. Nu finns verkyg i form av Microsoft Blend så att designers utan kostnad och utan teknisk kunskap kan hjälpa till att designa applikationerna.

Spel

Givetvis är det lite tidigt säga att det kommer att bli en grym spelplattform men tekniken finns definitivt där. XNA med C# och directx 9 i botten kommer göra det enkelt att porta spel mellan windows, xbox 360 och wp7 och det lär tilltala både proffsutvecklarna och hobbyutvecklarna. Det som behövs för att garantera framgång är att några större speltillverkare fokuserar på telefonen och här har ju microsoft lyckats förr (dock inte angående telefonerna).

Saknade funktioner och killer funktioner

Android är flexibelt när det gäller konfiguration men det var gamla wm6.x också. Skillnaden mellan slutkonfigurationerna är så stora att man knappt kan säga vad som är i botten längre och här kommer definitivt wp7 sticka ut på samma sätt som iphone. Om man gillar att sitta på kvällen och pixelputta telefonen så är det nog fel mobil. Kör man vaniljvarianten av windows och spenderar tiden med att jobba, spela eller se film istället för installera och bygga egna skins så är man nog mer rätt målgrupp.

Det saknas vissa funktioner som andra telefoner har som t.ex multitasking och detta betyder att vissa typer av applikationer kommer tyvärr vara omöjliga att bygga som t.ex egen musikspelare som spelar i bakgrunden medan man jobbar, exempelvis spotify. I de flesta fall kommer telefonen att bete sig som om multitasking finns, du kan t.ex sätta igång en uppgift på telefonen och få en notifiering när det är klart så länge själva jobbet kan utföras på en server istället för på själva telefonen. De inbyggda programmen har stöd för multitasking så att spela musik medan man kollar mailen kommer vara möjligt ändå.

Nån typ av multitaskning kommer nästan garanterat komma vid en senare version och ärligt talat så verkar ju iphone ha klarat sig okey fram till 4an så förhoppningsvis så klarar sig wp7 ett tag iaf.

Det kommer inte vara världens mest avancerade telefon om man kollar på rena funktioner. Den kommer att ha brister och den kommer att begränsningar men den kommer också ha en del unika saker och åtminstone en del av dom som t.ex c#, xna och silverlight kommer locka utvecklare och med bra stöd för utvecklare så kommer telefonen få mängder av applikationer och spel.

Telefonen kommer ha stöd för uppdatering direkt från microsoft (tänk windows update) och windows phone 7 kommer snart bli windows phone 7.1 och 7.5 och 8.0 och det finns gott om tid att fylla ut luckorna.

Grisen i säcken

Jag har aldrig ens rört en betaversion annat än en titt på emulatorn och lite videos så det är svårt att veta om jag kommer uppskatta flödet och detaljerna på telefonen så det är förvisso en gris i en säck, men grisen kan c# och silverlight och den är snygg även utan läppstift och enligt tidiga recensioner snabb och väloljad så jag kommer nog bli ganska nöjd. Nu är det bara att vänta på en skarp telefon och välja tillverkare bland LG , Asus, HTC, Samsung,  Dell och kanske nån fler. Kanske nån typ av uppföljare till Samsung Galaxy S vore nice.

Tommy Söderström
2010-08-09