Iteam
GitHub

Vänta lite med Chrome 2.0

Google har släppte för några veckor sedan sin webbläsare Chrome i skarp version. Tydligen spelar det stor roll för många IT-avdelningar att det inte står ”beta” någonstans på applikationer man rullar ut som en del av sitt standardpaket. Google ligger dock inte på latsidan bara för att första skarpa versionen är klar – man kan redan nu testa Chrome version 2.0. De här efterlängtade funktionerna har dykt upp i senaste versionen:

  • Autokomplettering i formulär
  • Riktig zoom-funktion (den zoomar hela sidan som i alla andra moderna browsers, inte genom att bara öka typsnitten som i Chrome 1)
  • Profiler för att kunna köra Chrome med olika uppsättningar inställningar
  • Stöd för GreaseMonkey, vilket är öppningen för användarskapade plugins av den typ som har gjort FireFox så populär
  • Diverse uppdateringar i kärnan (både webkit och javascriptmotorn V8).

I samband med att skarpa version 1 och version 2 ”pre-beta” släpptes så har alla användare flyttats ett hack upp i versionskanalerna. De som tidigare hörde till kanalen ”beta”, d.v.s. det stora flertalet, hör nu till ”stable”. De som hörde till ”dev” hör nu till ”beta” och får betaversioner av version 1.0. För att få den nya Chrome 2.0 så måste man själv flytta till den nya dev-kanalen. Det gör man med Chrome channel-changer 2.0

(den gamla funkar inte längre).

Som den early adopter man är så kunde jag inte låta bli att flytta över till dev-kanalen för att få den nyaste Chrome-versionen. Tvärt om mot vad man är van vid så fungerar den dock inte alls så felfritt som man skulle önska (säkert därför man kallar den för ”pre-beta”). Förutom ett par renderingsbuggar som man kan leva med så har den stora problem med att bilder försvinner från webbsidorna. Jag har inte lyckats hitta något mönster – ibland försvinner de vid mouseover och ibland när man växlar tab. Mitt råd är att oavsett om du gillar Chrome och använder den som din standardwebbläsare eller har den som testmiljö vid webb/Utveckling så är det vettigt att vänta lite innan du går över till dev-kanalen.

Anders Bornholm
2009-01-19