Iteam
GitHub

Två bra nyheter i Chrome

I utvecklarkanalen för Chrome har två riktigt bra funktioner dykt upp:

Synkronisering av extensions

Chrome har sedan tidigare synkronisering av bokmärken, lösenord och inställningar. Det är väldigt bekvämt att få samma miljö hemma som på jobbet, men en sak har saknats: synkroniseringa av extensions (tillägg som AdBlock, AddThis, utveck/Larverktyg och mycket annat). I den nyaste versionen av Chrome finns det möjlighet att synka även dessa. Gör såhär:

  1. Ladda ner senaste utveck/Larversionen av Chrome (byt med Chrome Channel Changer om du kör stabila eller betakanalen)
  2. Lägg till följande i genvägen som startar Chrome: --enable-sync-extensions
  3. I Options->Synced, kryssa i Extensions

Jag ska i ärlighetens namn säga att det inte funkar felfritt än, men det är bara en tidsfråga innan synkroniseringen funkar lika bra som den för bokmärken

Inbyggd PDF-visare

Jag vet inte varför, men att visa PDF-filer från webben verkar vara en riktigt knepig uppgift. Om man kör med Adobe Reader så körs ett enormt resurkrävande program igång som inte särskilt sällan får för sig att visa modala dialogrutor längst bak, så att man tror att webbläsaren har hängt sig. Med t.ex. Foxit Reader fungerar det lite bättre, men åtminstone i Chrome så visas PDF:erna högst varannan gång, de andra 50 procenten så hänger den fliken helt och hållet.

Från och med nu finns dock en lättviktsläsare för PDF inbyggd i Chrome! Efter att ha uppdaterat (se ovan) så går du in i Extensions och aktiverar PDF-läsaren. Läsaren har egentligen inga funktioner alls utöver att visa PDF:en, men hittills har den visat alla PDF:er korrekt och är extremt snabb och snäll mot datorns resurser.

Anders Bornholm
2010-06-22