Iteam
GitHub

Tekniken.nus bästa julklappstips

Allt det som är bra med iPhone - stor touch-skärm, filmvisning, WLAN, webbläsare, som vanligt paketerat i  Apples grymma design. Finns till skillnad från iPhone tillgänglig redan nu, även i Sverige, med inbyggt minne på 8 eller 16 GB.

http://www.apple.com/ipodtouch/

En väckarklocka som via ett armband mäter när det fysiologiskt passar bäst att väcka dig, inom den tidsperiod du har ställt in (t.ex. "mellan 7:00 och 7:30"). Gör att klockan ringer när det passar din sömncykel och att du (typ) alltid vaknar utvilad!

Finns på Dustin

One Laptop Per Child (OLPC) är ett projekt för att utrusta barnen i världens /Utvecklingsländer med datorer, något som kommer att vara absolut nödvändigt för hjälpa dessa länder vidare i /Utvecklingen. Målet är att alla skolbarn ska få en egen. Om du skänker $200 så kommer en laptop att byggas och skickas till ett skolbarn, om du skänker $399 så får du dessutom en egen att ge till ett barn i din närhet.

http://laptopgiving.org/en/index.php
 

Ett problem många lär känna igen sig i är att ta hand om alla sina växande mängder digitala data - t.ex. alla de foton man tar med sin digitalkamera. Till släkt och vänner som har filer att vara rädda om är en tjänst för nätbackup som Diino.se en perfekt julklapp.

http://www.diino.se

Mediespelare med touchscreen på 4,3" som har WLAN, visar film i DVD-upplösning i många format, visar PDF-filer och kan spela in från TV med ett tillbehör. Finns med hårddisk upp till 160 GB och är den perfekta prylen på en långtråkig resa.

http://www.archos.com

För den som vill liva upp julledigheten lite finns ett paket med två radiostyrda helikoptrar gjorda för inomhusflygning! Helikoptrarna är utrustade med IR-sensor och IR-kanon - när en helikopter blir träffad stannar stjärtrotorn och helikoptern störtar.

Finns på Teknikmagasinet

MX Air är en mus som är gjord för att hållas fritt i luften, perfekt för att styra t.ex. en dator kopplad till TV:n. Man håller den som en fjärrkontroll (med handflatan under och tummen ovanpå) och den är förvånansvärt lätthanterad när man övat sig lite. MX Air går just nu under det putslustiga namnet "MX-pekaren" på kontoret.

Mer info hos Logitech

En perfekt present till en kompis eller släkting som spelar elgitarr är hörlursförstärkaren amPlug. Den är ungefär stor som en tändsticksask, går på batterier och har uttag för både hörlurar och ingång för MP3-spelare om man vill ha backtracks. amPlug finns i tre varianter beroende på vilket musik man spelar - AC30, Classic Rock och Metal.

http://www.voxamps.co.uk/amplug/

Anders Bornholm
2007-12-18