Iteam
GitHub

Synkronisera filer mellan alla dina datorer och iPhone

Dropbox är en webbtjänst för att lagra filer. En webbdisk är ju inte direkt något revolutionerande, storheten med Dropbox är istället hur allt är implementerat och hur enkelt det är att använda. Såhär funkar det:

Webbdelen

Du har ett konto på Dropbox. 2 GB får du gratis, för $10 per månad får du 50GB och för $20 får du 100GB. Inte nog med att Dropbox lagrar dina filer, även gamla versioner sparas (så långt utrymmet räcker) vilket gör att du alltid kan få tillbaka raderade filer. Utöver säker lagring för dig själv så kan du dela ut valda foldrar så att folk i omvärlden kan hämta filer. Även inbyggd fotoalbumfunktion finns.

Datordelen

På datorn installerar du Dropbox applikation, som finns för Windows, MacOSX och Linux. Applikationen skapar en magisk folder – när man lägger filer i den mappen så laddas de automatiskt upp till Dropbox. Om du har applikationen installerad på flera datorer så synkas alla uppladdade filer även till Dropbox-mappen på de datorerna.

iPhone-delen

Dropbox har också en gratis iPhone-applikation. Med den så kan man enkelt komma åt alla filer som är synkade med Dropbox. Om man har filer i lämpliga format (t.ex. MP3) så kan man lyssna på dem direkt från applikationen. Man kan också ta bilder med mobilkameran och synka till Dropbox.

Tillsammans blir detta lösningen på en mängd problem som man stöter på i sin datorvardag: hur ska man lätt dela med sig av filer som är för stora för epost, hur kommer man lätt åt viktiga filer på någon annans dator och hur tar man lättast med sig dokument på telefonen.

Om du vill testa kan du göra det här:https://www.getdropbox.com/referrals/NTI1MDgzNzQ5. Om du använder den länken så kommer jag att få lite extra utrymme i min Dropbox (och även du som registrerar dig tror jag).

Anders Bornholm
2009-10-15