Iteam
GitHub

Svensk site för laglig DVD-nedladdning närmar sig lansering

Stockholmsbaserade företaget Headweb ligger i startgroparna för att lansera sin webbtjänst som skall förse oss konsumenter med en möjlighet att lagligt köpa och ladda ner DVD-filmer utan DRM (Digital Rights Management - digitalt kopieringsskydd).

Headwebs teknik skiljer sig en hel del mot tidigare satsningar inom området, framförallt genom att inte begränsa användarens möjlighet att spela upp filmen med krångliga DRM-lösningar. För att begränsa olaglig spridning kommer istället varje kunds kopia av filmen att göras unik med hjälp av digital vattenmärkning. Väl köpta och nedladdade kan man antingen se filmerna direkt i datorn eller bränna dem till DVD och se på dem i sin hemmabioanläggning.

Den mest intressanta delen av tjänsten är dock distributionen, som baserats helt på Bit Torrent-teknik. Här har man vänt fildelningstekniken till sin fördel och uppmuntrar kunderna att göra sina köpta filer tillgängliga för andra kunder genom ett bonussystem. Headwebs trackermjukvara håller koll på hur mycket data du delat med dig av och översätter datamängden till poäng som du kan använda för att köpa filmer. Smart om det fungerar!

Det stora problemet jag ser inför release är som vanligt utbudet. Headweb säger enligt IDG att c:a 500 titlar skall finnas tillgängliga vid release, men att det mest rör sig om svensk och europeisk film. De stora amerikanska bolagen verkar vilja se att allt fungerar innan de ger sig in i leken.

Spännande angreppsätt på ett krångligt problem, vi följer med spänning och ser om det blir Headweb som först lyckas få internetgenerationen att öppna plånboken för att köpa digital film.

Läs mer här: www.headweb.com

Magnus Tjerneld
2007-10-02