Iteam
GitHub

Snart släpps XBMC Atlantis

För den oinsatte är Xbox Media Center (XBMC) den kanske äldsta och mest ambitiösa open source-baserade mediacentermjukvaran som finns. Som namnet antyder började den utvecklas till moddade första generationens Xbox-konsoler c:a 2002, och har sedan vidareutvecklats i högt tempo genom åren till att idag vara den kanske mest fullfjädrade mediacenterlösningen som finns.

I och med att Xbox blivit en åldrad och begränsad hårdvara har XBMC på senare tid portats till Mac, Linux och Windows, och eftersom att Xboxen saknar HD-utgångar så är det även i dessa nya miljöer som produktens framtid kommer ligga. I samband med detta har man också kommit över de tveksamma moraliska aspekter man tidigare dragits med (att det krävts en moddad Xbox), något som alltid arbetat emot projektet och hindrat det från att få den uppmärksamhet det förtjänat. Dock känns kanske namnet nu lite förlegat...

I oktober skall den första stabila "cross-platform" versionen släppas, Codename "Atlantis" - en version som länge varit under /Utveckling och testning. Inför denna release har projektet varit stoppat för ny funktionalitet en längre tid, men några /Nyheter kommer dyka upp:

1. Först och främst kommer ett nytt HD-skin (PM3.HD), som bygger på det snygga skinnet "Project Mayhem 3". Bilder nedan.

2. Den andra nyheten är "XBMC Live", vilket är en isolerad bootbar version av XBMC som kan köras direkt från en CD eller USB-minne, utan att påverka datorns hårddisk. Perfekt för att testa en hårdvara, eller för att sätta upp en tillfällig medialösning.

3. Sist ut kommer XBMC för Mac att stödja integration med iTunes och iPhoto. Jag är inte säker på exakt hur detta kommer se ut, eller om det innebär att man kan spela DRM-skyddat iTunesinnehåll.

XBMC Atlantis finns sedan några veckor i en betaversion: http://xbmc.org/download/

M3 hade i sitt senaste nummer en stor artikel om olika alternativ för Mediacenterlösningar, av någon anledning missade man denna gång helt att nämna XBMC bland mjukvarualternativen vilket förvånar. Jag förutspår att XBMC inom mycket kort kommer vara referensen när det gäller Medialösningar, det krävs ju en hel del arbete att jobba ikapp sex års /Utveckling och testning... Själv kör jag XBMC sedan 2002 på min gamla Xbox (jag var med på den tiden som det hette XBMP - Xbox Media Player), men kollegornas lovord om hur bra det fungerar på en Mac Mini får mig att känna att det snart kanske börjar bli dags att pensionera krysslådan efter lång och trogen tjänst (tår i ögat).

Fler skärmdumpar.

Magnus Tjerneld
2008-10-14