Iteam
GitHub

Sista bastionen faller - all musik på Itunes blir DRM-fri

Som vi tidigare har skrivit om så har flera distributörer av digital musik tagit bort DRM (det digitala kopieringsskyddet) och stängt av servrarna som hanterar det, ibland med tråkiga följder för kunderna.

På keynote-föreläsningen från MacWorld 2009 som hölls igår annonserade Apple att DRM ska försvinna även från Itunes! Det är glädjande att även världens största digitala skivbutik har tagit sitt förnuft till fånga (även om Apple själva har hävdat att det är skivbolagen som inte har velat släppa DRM). Innan detta kvartal är slut så kommer all musik att vara DRM-fri, och den musik man köpt sedan tidigare kan ”uppgraderas” för c:a en mindre summa per låt. I praktiken innebär det att man som kund kan flytta musiken till andra datorer, spela den på icke-ipods och känna sig rätt säker på att den går att spela även i en framtid där Itunes och/eller Apple skulle försvinna från marknaden.

Jag är själv väldigt nöjd med detta beslut från Apple och skivbolagen, och hoppas att det kommer att driva på att vi i Sverige får tillgång till Itunes video-delar och att även de blir DRM-fria (det är bara musiken som påverkas i nuläget). Jag tror att det huvudsakligen är Spotify och liknande tjänster har drivit på förändringen. Ett annat bidragande skäl kan vara att det faktiskt är dyrt att driva och underhålla de servrar som måste finnas tillgängliga för att hantera licenser och liknande för DRM.

Anders Bornholm
2009-01-07