Iteam
GitHub

Silverlight 2 släppt idag

Nu finns äntligen ett bra alternativ till Flash för oss dotnet-utvecklare. Redan förra året släpptes Silverlight 1.0 men det var en release främst för att konkurrera med Flash som videospelare då det inte följde med några vanliga kontroller alls och då programmeringsstödet var begränsat till Javascript. Version 2 bygger på en dotnet-miljö d.v.s. ger stöd för C#/VB, dessutom följer det med mängder av användbara kontroller vilket gör det möjligt att bygga kompletta webbapplikationer utan att behöva skriva en enda rad kod html/javascript/css (förutom för att starta Silverlight-applikationen förstås).

Varför Silverlight istället för Flash?

C#/VB-programmerare kan ta sin kunskap och använda den direkt i klientmiljön utan att behöva lära sig ett nytt språk.

Visual Studio är inte bara en riktigt bra /Utvecklingsmiljö även gratis (Expressversionen).

Alla kontroller i Silverlight har ett standardutseende, men till skillnad från i HTML finns det inga Windows-kontroller i botten. Det gör det mycket enkelt att skapa sina egna teman och utseenden, så det är enklare än nånsin att skräddarsy utseendet på sin applikation utan att behöva bygga sina egna lösningar som sällan fungerar exakt som man förväntar sig (som t.ex. scrollbars som inte reagerar på  mushjul t.ex.)

Återanvända kod och kunskap: då grunden är dotnet så är många bibliotek identiska vilket gör att man inte behöver fundera hur man t.ex. jämför datum eller sorterar en lista.

Inbyggt stöd för LINQ som kanske är den största nyheten i dotnet sen, tja nånsin!

Varför Flash istället för Silverlight?

Flash finns på nästan alla datorer så länge man inte använder den absolut senaste versionen och detta gör det riskfritt att använda till även mer grundläggande funktioner medan Silverlight i dagsläget är främst användbart till icke-kritiska sajter som t.ex spel och nöjen samt intranät där man har kontroll över installerad mjukvara. Detta kommer förstås att förändras, så om ett år bör det vara OK även på mer publika sajter.

Silverlight har ett begränsat Linux-stöd i form a Mono-projektet Moonlight som än så länge inte är redo för skarp användning även om detta kommer lösa sig med tiden.

Varför VARKEN Flash eller Silverlight?

Även om Visual Studio Express är gratis så ”kräver” mer avancerade animeringar Blend (ingen vill väl försöka göra Disney-liknande animationer genom att hacka XML i notepad?), vilket också är problemet med Flash som också kostar en hel del pengar.

De sajter som har större fokus på innehåll än funktioner bör fortfarande byggas i ren och framtidssäker HTML då detta stöds av alla webbläsare och alla webbläsande maskiner (t.ex. mobiler). Dessutom så föredrar fortfarande sökmotorer ren och enkel html.

Om du har som krav att alla oavsett webbläsare, operativsystem och bredbandsuppkoppling skall kunna använda din sajt så har du heller inget val, även om Flash/Silverlight bara är några megabyte stora nerladdningar så kan det vara tekniskt omöjligt att installera (folk kör fortfarande Windows 95 och många har begränsade rättigheter på jobbet att installera tilläggsprogram).

Då Javascript-biblioteken blivit riktigt avancerade idag (se t.ex. Extjs) så finns det nästan ingenting numera som är omöjligt utan Flash eller Silverlight, så man måste väga /Utvecklingstid, tillgänglighet och slutkundsupplevelse (nedladdningstider, svarstider och liknande).

Framtiden för Silverlight

Då det är en helt ny teknik som främst riktar sig till utvecklare och inte slutkund så kommer mer tekniskt riktade sajter bli de första som använder Silverlight i nån större utsträckning. Min gissning är spelsajter och grafiskt tunga reklamsajter för t.ex. nya biofilmer i första läget för att sedan dyka upp i mer seriösa sajter som t.ex. webbshoppar.

Tyvärr finns det inget stöd för 3D i denna version men med lite tur så kommer det i nästa version. Detta skulle verkligen kunna ge en stor fördel över rena HTML-/Javascript-sajter och kommer att bli nödvändigt för att kunna tävla med Flash som är på gång med grundläggande 3D.

Användbara Silverlight-länkar

Silverlights plugin finns att ladda ner på microsoft.com men den mest användbara länken idag är är silverlight.net som innehåller allt som behövs för att lära sig utveckla sajter i Silverlight och innehåller dessutom mängder av exempel (även om det kan bli tunt med exempel första dagarna som funkar i skarpa versionen då betan och skarpa inte är kompatibla).

Tommy Söderström
2008-10-14