Iteam
GitHub

Semestersammanfattning av WP7

Det börjar vara svårt att hänga med i alla WP7 /Nyheterna nu och det lär bli ännu svårare när Mango släpps. Här har jag försökt sammanfatta de största /Nyheterna senaste månaderna.

Svårt att köpa en telefon

Även där WP7 är lanserad officellt är det nästan omöjligt att faktiskt köpa en telefon. Det är inte brist på hårdvaran utan kunskapen/fördomarna hos återförsäljarna. Många tolkar WP7 som Windows Mobile 6 med plattare ikoner och då är det inte konstigt att man avråder. Förhoppningsvis så kommer det ändras när fler och fler faktiskt upptäcker att det är en grym ny plattform. Av ren nyfiken gick jag fram till det jättestora bordet på El-Giganten på kungsgatan i stockholm och tittade igenom det stora utbudet och hittade en(1) WP7 mobil gömd i högen knappt märkt så att man ens såg att det var en Windows Phone 7 mobil. Det är förstås brist på roliga modeller och framförallt i sverige och även här så kommer hösten med nya modeller speciellt anpassade efter Mango.

Svensk mobil

Köper man en WP7 idag så kommer den vara på engelska rakt igenom inklusive rättstavning och tangentbord (även om åäö går att få fram genom långa tryck på a och o). Med Mango så kommer man få tillgång till andra språk i rättstavning och tangentbord men själva Oset ska tydligen kräva en OEM flashning dvs nåt man inte kan göra själv. Vill du ha en 100%ig svensk mobil så bör du vänta. Kan du leva med engelska menyer, eller som jag väljer engelska med flit då jag förstår termerna bättre så kan du köpa en redan idag och veta att det går fullt utmärkt att använda den på svenska redan idag (vissa undantag finns gällande marketplace och sånt men det går ta sig runt det mesta).

24000+ applikationer 7000+ utvecklare

Det har tyvärr dykt upp en hel del "spam" appar i form av hundratals appar som i princip bara skiljer sig på ikonen och vilken url den hämtar rss data. Plockar man bort alla dessa så finns det dock mycket fler kvalitetsspel och appar än tidigare. Luckorna som finns kommer sannolikt tätas när Mango kommer senare i år då nya APIer kommer att möjliggöra mängder av nya typer av applikationer.

Hela 77 Xbox Live spel

Att ett spel har stöd för achivements kanske inte alla bryr sig om men det är generellt väldigt hög kvalitet på dessa titlar och 77 stycken att välja på gör att alla nog kan hitta sin favorit.

Några av de hetaste titlarna:

  • Angry birds
  • Plants VS Zombies
  • PAC-MAN Championship Edition DX
  • Doodle Jump
  • Super Monkey Ball
  • Tiki Towers

När kommer Mango?

Det finns inga säkra källor men det ryktas om september/oktober. Förhoppningsvis går utrullningen smidigare än NODO som tydligen fortfarande inte är ute till alla telefoner i alla länder ännu.

Kommer man få tillgång till Mango som utvecklare innan telefonerna släpps?

Ja, redan idag finns beta verktyg och registrerade användarehar nu fått  tillgång till Mango via Microsoft Connect.Det är inte helt utan risker då en uppdaterad telefon tappar sin vanliga support och den nya supporten för uppdaterade telefoner inte kommit igång ännu. Uppdaterade telefoner hamnar också utanför den vanliga uppdateringssnurran så innan mango kommer skarpt kommer man behöva återställa en backup till innan man uppdaterade.

Läs mer på officiella bloggen

En uppdaterad lista över alla funktioner som är kända som kommer med Mango

Mobiletechworld har en bra sammanfattning över alla nya funktioner som kommer med Mango.

Tommy Söderström
2011-06-30