Iteam
GitHub

Sanningen om Voddler

Som flera medier har rapporterat (bland annat Feber) om så ska videotjänsten Voddler släppas idag. Via bredbandsbolaget har jag fått ett konto och har nu kunnat testa det som kallas för film- och TV-världens Spotify. Vad är då intrycken?

Tekniken

Voddler har en egen spelare som man installerar på sin dator. Som standard så startar den i fullskärm på den primära skärmen. Om man vill köra den på en sekundär skärm – som en ansluten TV – så får man ändra i genvägen som startar programmet (ta bort kommandoradsargumentet –fs så startar Voddler i fönsterläge). Om man drar fönstret till TV:n och trycker alt + enter så växlar applikationen till fullskärmsläge på rätt skärm, precis som XBMC. Bildytan blev alldeles för stor, men som tur var kan man ställa in hur stort overscan-området ska vara, precis som i XMBC. Hmm, en liten misstanke började gro i min hjärna. Sen hände det här:

Dagens scoop? Voddlers spelar ÄR XBMC. Jag tycker att det är ett oerhört smart val, att ta ett beprövat och omtyckt koncept och paketera istället för att bygga allt själv. T.o.m. min Media Center-fjärr fungerar hjälpligt i Voddler helt utan att jag behöver göra något.

Kvalitet och känsla

Kvaliteten på uppspelningen är riktigt bra, 720p streamat och ljud i AC3 5.1 som funkar fint att skicka direkt till hemmabioreceivern. Den känsla jag har haft med vanliga XBMC finns kvar, ibland är programmet lite oresponsivt och buggigt. Det kommer säkert bli bättre med tiden. Ett problem som är större och mer akut för Voddler tror jag är kapacitetsrelaterat på serversidan: ofta startar inte filmerna. Man får se några minuter reklam (som alltid funkar av någon anledning) och sen kommer man ofta bara tillbaka till filmmenyn. Om man trycker på att starta filmen igen får man vackert vänta sig igenom reklamen igen och hoppas att det går bättre. När filmen väl startar känns det ändå värt det, kvaliteten är som sagt riktigt grym och man kan pausa och spola etc som vanligt.

Utbudet

Utbudet är ganska klent än så länge, men Voddler har enligt uppgift nyligen tecknat avtal med Paramount, Disney, Miramax, Touchstone och Dreamworks. Detta verkar lovande, men framgången kommer helt att hänga på utbudet och jag tror att det är extremt viktigt att få med stora TV-bolag så att TV-serier kommer med. Hur Voddler ska finansieras är lite oklart, men en gissning är att det blir samma modell som på Spotify; gratisvariant med reklam och en betalvariant utan. Med ett bra utbud har Voddler alla chanser att revolutionera den här branschen på samma sätt som Spotify har väckt skivindustrin ur sin bakåtsträvande dvala.

Fortsättningen blir spännande!

Anders Bornholm
2009-10-28