Iteam
GitHub

Samsung omnia 7 - Första intrycket

En helt ny mobil som inte liknar nånting jag tidigare haft och här kommer intryck från första dagarna.

Eftersom jag följt /Nyheter och bloggar sen windows phone 7 presenterades så är det inte så mycket /Nyheter. Jag har dessutom lekt lite med emulatorn och har då fått en viss känsla hur telefonen är strukturerad. Att hålla telefonen i handen och dessutom nu med kompletta funktioner är dock en annan sak, här är mina första intryck.

Förpackning

Lådan var liten, snygg och väldigt optimalt packad, det följde med en usb sladd, en pytteliten laddare och ett headset som är av in-ear modell.

Känslan hårdvara

Den är väldigt stor jämfört med min gamla HTC Diamond Touch, ungefär lika platt och väger ungefär lika mycket men den får min gamla telefon att se ut som en leksak.

Skärmen har en extrem svärta och väldigt mättade färger. Av nån anledning så ser jpg bilder lite hårt komprimerade ut men vet inte om det beror på ursprungsbilderna, hårdvaran eller mjukvaran men det är nåt jag inte sett nån annan nämna så det kanske är mina bilder som det är fel på. Text kan p.ga super amoleds pixelstruktur få en lätt diffus kant, inget som stör om man inte tittar noga på små texter men är man känslig och läser mycket text kan amoled vara fel val.

Touchkontrollerna för ”back” och ”sök” är känsliga och alldeles för lätta att komma åt av misstag och det är nog den största nackdelen jag hittat hittills med själva handhavandet av samsung telefonen.

En brist med den här telefonen jämfört med min gamla htc är att det inte finns nån indikators som visar att man har missade samtal eller ett oläst sms genom att snegla på mobilen utan man måste trycka på powerknappen för att tända skärmen. Det pajar lite av WP7s ”Glance and Go” koncept.

Manual

Jag fuskade lite och skummade bara igenom manualen väldigt snabbt eftersom jag kände att jag redan visste tillräckligt mycket om operativsystemet. Viktigt här är att den inte nämner hur man får igång marketplace i sverige, se nästa rubrik för att veta hur man ska göra.

Första uppstarten

Det första man gör är lägga in ett Live konto och här är det viktigt att lägga in ett som är registrerat med ett land som telefonen officiellt är lanserad i och det innebär att man inte kan använda sitt svenska konto. Här är det enklast att följa den här guiden så kan man komma åt marketplace och allt annat viktigt http://www.winmobile.se/index.php/?p=1621.

När man väl lagt till det första kontot kan man lägga till sina vanliga hotmail/facebook konton för att få in alla kontakter.

SMS

Tangentbordet har inte svenska tecken på knapparna utan kräver att man håller in A och O för åäö och den saknar också möjlighet att rättstava och ge förslag på svenska så man måste ha den funktionen avstängd tills vidare. Det kommer att komma förmodligen i januari/februari så det är bara att vänta. Det går riktigt snabbt att skriva ändå så det är inget man stör sig på alltför mycket.

Surfa

Har bara tagit några stickprov men browsern verkar fungera ungefär lika bra som ie7/ie8 på datorn, dvs den saknar ”wow” men den gör det den ska. Skroll och zoom går snabbt och mjukt så den upplevs inte särskilt långsam.

Marketplace

Det märks att det fortfarande är en sprillans ny mobil, marketplace har nu ca 2000 apps/spel men eftersom för få personer varit in och röstat än så länge är det fortfarande svårt att veta vad som är bra och vad som är dåligt.

Rating funktionen är landsspecifik och eftersom jag valt USA som land och den precis lanserats där så kommer det snart bli lättare att hitta de bra sakerna och de dåliga kommer att snabbt sorteras bort.

Än så länge har jag inte testat köpa nåt men jag kommer nog satsa på ett Zune pass för musiken vid ett senare tillfälle.

Slutsats

Telefonen är blixtrande snabb, allt går mjukt och fint, den är som många beskrivit en fröjd att använda. Den känns enkel att använda och aldrig komplicerad. Följ instruktionerna för att få igång marketplace, annars så förlorar man en stor del av vad telefonen är kapabel till.

Skärmen har en otrolig svärta, det går verkligen inte se att den är igång ens när man sitter i ett kolsvart rum men har nackdelen att färgerna är nästan för mättade och att framförallt mindre text kan vara lite oskarpare än en vanlig LCD.

Operativssystemet är snabbht och smidigt, man får verkligen känslan att man aldrig behöver vänta på att den ska reagera på nånting alls utom när den hämtar data över nätet förstås.

Touchkontrollerna är för lätta att komma åt och den saknar nån typ av sms/missat samtal indikator men i övrigt känns hårdvaran riktigt trevlig.

Nu ska jag använda den lite mer utförligt och kommer med fler synpunkter och tips i ett framtida blogginlägg.

Här är lite andra länkar som innehåller bra saker för den som vill lära sig lite mer om hur man kan använda telefonen på bästa sätt i sverige men också bra nyhetssidor för WP7.

http://www.igandlive.com/2010/08/03/hr-r-microsofts-spotify-itunes-rdio-ddare-och-s-hr-gr-du-fr-att-f-den-i-sverige-nu/

http://wissinger.wordpress.com/2010/10/24/windows-phone-7-tips-och-tricks/

http://www.winmobile.se/

http://wmpoweruser.com/

Tommy Söderström
2010-11-17