Iteam
GitHub

Så bra är iPhone OS 3.0

I juni kommer den nya version av iPhones operativsystem. Om man är registrerad utvecklare har man dock tillgång till det redan nu, i betaversion. Det är ju en sak med en lång lista med funktioner men en annan hur de faktiskt fungerar - så hur bra är iPhone OS 3.0 egentligen?

Det första man slås av när man har installerat 3.0 är... mest ingenting. För att vara en version som har så många nya funktioner så hade man på något sätt väntat sig en större förändring. När man använder telefonen som vanligt börjar man dock upptäcka att de nya funktionerna är riktigt, riktigt bra.

Här är mina favoriter:

Bättre tangentbord

Tangentbordet har funnits i landscape-version sedan länge, men bara i vissa applikationer. Det har känns väldigt fånigt att den mest tangentbordsintensiva applikationen – mail – inte har haft landscape-stöd. I OS 3.0 finns det dock, och inte nog med det. Åäö har blivit egna riktiga tangenter! Det kan tyckas vara en liten ändring, men för mig har det gjort extremt stor skillnad. Att skriva mail på telefonen har gått från att vara något som man drar sig för till att bli nästan lika bra som på en telefon med riktigt utdragbart tangentbord. Mycket bra!

Serverbaserad sökning i mail

Telefonen synkar max 200 mail per mailbox, och har dessutom en tidsspärr för hur gamla mail som kommer med. Vanligtvis räcker det bra, men ofta behöver man tillgång till gamla mail. Nu finns funktionen att söka i hela ens serverkonto (om man är kopplad till Exchange) i alla mappar. Helt suveränt!

Massor med småsaker

Många har längtat efter klipp-och-klistra. För mig har det aldrig varit någon killer app, men visst är det bekvämt och en funktion man förväntar sig att hitta.

Att koppla upp en laptop med telefonen är också bra, fast eftersom jag inte har någon laptop är den kanske inte viktigast för mig.

En annan sak som är ny är spolning i mediefiler. Tidigare har det varit en hastighet, som ofta är för snabb. Spolar man i en långfil så innebär varje pixel minst 30 sekunders hopp vilket ofta är för långt och kräver grym pekfingersprecision. Med 3.0 kan man genom att dra fingret i höjdled kan man anpassa spolningshastigheten till väldigt finkorning.

Andra saker som MMS, push etc. har jag inte haft möjlighet att testa än.

Buggar

Visst finns det buggar, inte så konstigt eftersom det är en beta. Värsta buggen är att den gröna Call-knappen i telefonfönstret är borta ungefär varannan gång jag ska använda den. Det går bra att mata in siffror, men det finns inget sätt att sätta igång samtalet. Det går däremot bra att ringa via telefonboken. En omstart av telefonen trollar fram knappen igen.

I sammanfattning kan jag bara säga att jag är väldigt nöjd med OS 3.0. Uppgradera så snart du får möjlighet!

Anders Bornholm
2009-04-24