Iteam
GitHub

Ring billigt på resan

På resa i utlandet kan man snabbt ruinera sig genom att använda sin mobil för att ringa hem. Det finns dock flera sätt att komma undan riktigt billigt, så länge man har tillgång till trådlöst internet.

1) Snygga sättet

Det riktigt snygga sättet är att ringa med VOIP med din mobil, det kan du använda om du har ett telefonnummer anslutet till en SIP-växel. Så fungerar våra telefonnummer på Iteam, och jag har samma lösning hemma via Alltele. Med en SIP-applikation på telefonen (t.ex. Fring) så loggar jag in som vanligt på mitt nummer över internet och kan sen ringa samtal i Sverige till samma taxa som om jag satt på kontoret eller hemma. Det är en ganska skön känsla att sitta på hotellrummet i Tokyo och prata med Sverige i 40 minuter utan att bry sig om kostnaden. Första gången jag testade detta var jag lite paranoid och startade om telefonen utan att mata in pinkoden, bara för att vara säker på att ingenting gick via telefonnätet.

2) Lätta sättet

Skaffa en VOIP-applikation till din mobil, t.ex. Skype eller Fring, och teckna deras abonnemang för att kunna ringa till vanliga abonnemang.

I båda varianterna kommer du att betala 15-20 öre per minut för samtal till fast telefon och 1-2 kronor per minut för mobilsamtal till Sverige. Som jämförelse kan nämnas att t.ex. Telia tar 22 kronor per minut för att ringa hem från USA och Japan och 28 kronor per minut om du ringer en kollega eller familjemedlem som befinner sig i något av de länderna samtidigt som du ...

3) Gratissättet

Med Skype på telefonen kan du ringa helt gratis till andra med Skype. Detta är det smartaste sättet på pappret, men jag känner inte en enda människa som jag vet alltid har Skype igång, headset tillgängligt etc.

Nackdelar då? Utan trådlöst internet funkar det förstås inte. Var extremt noga med att du inte råkar ringa VOIP-samtal över roamad 3G, det kan bli väldigt dyrt. I Tokyo fanns t.ex. förbluffande många öppna nät överallt (i synnerhet i närheten av bostäder), medan det är ganska tunnsått här i Stockholm. En annan nackdel jag har stött på är att ljudet kan lagga lite.

Frågan är vad telebolagen håller på med. Det kan omöjligen vara 100 gånger så dyrt för dem att vidarebefordra ett samtal via (troligtvis) samma nät som man själv kan använda i princip gratis...

Anders Bornholm
2011-03-28