Iteam
GitHub

Realtidswebben, det nya web 3.0?

Det nya ordet på allas läppar den senaste tiden är ”Realtidswebben” eller ”Realtime web”. Konceptet är gammalt men till slut verkar det som om många aktörer nu hänger på och siktar på att göra tjänster och information tillgänglig i realtid. Först var tidningen Wired att inse storheten med realtidswebben - i en artikel från 1997 visionerar tidningen om hur internet kommer att se ut inom några år när alla /Nyheter pushas ut till användare o.s.v.

Som alltid tar saker längre tid än man tror och i detta fall tog det ungefär 10 år innan webben hade hunnit anpassa sig till de tekniska och politiska ställningstaganden som krävs för att i realtid kunna pusha ut /Nyheter, mail,  bloggar osv. Ett viktigt steg på vägen till realtidswebben var/är RSS som numera är standard för att publicera sitt nyhetsinnehåll. Även om RSS kan kännas som realtid så bygger det ändå tekniskt på att man hämtar samma information om och om igen och jämför om något har ändrats. Dock finns det tilläggstjänster/tekniker som baseras på RSS och tillför ett realtidslager, exempel på dessa är Trackback, Ping, Twingly.

Realtidswebben innebär i praktiken att man får uppdateringar direkt när de händer och behöver inte ladda om sidan, ungefär som en chat. Rent tekniskt är skillnaden att istället för att skicka flera anrop i minuten för att se om någonting har hänt så ligger ett långt anrop igång och väntar på att något händer på servern och man sparar därmed resurser från både klient och server som inte behöver hantera samma innehåll hela tiden. Realtidswebben möjliggörs genom att de flesta stora webbplatserna lanserar API:er för att kommunicera i realtid med deras webbtjänster. Störst på området är Twitter som på sin webbplats i realtid visar nya inlägg kring vissa ämnen och nu lanserar de också sitt Streaming API för att få realtidsfeed på allt som skrivs på Twitter om ett visst ämne. Alla stora nyhetsbolag börjar därför också både prenumerera på /Nyheter kring vissa heta ämnen och får desa /Nyheter i realtid samt också publicerar utdrag av viktiga händelser via Twitter. Digg.com har också länge haft realtidsvisualisering av sitt innehåll som vi tidigare berättat om.

I dagarna släpper Google också sin efterlängtade och hyllade tjänst Google Wave som har realtid som sitt största ledord. Vad Google självklart hoppas på är att detta ska bli en naturlig byggsten för realtidsinformation så att all realtidskommunikation går via deras plattformar istället för den stora konkurrenterna Twitter eller Facebook. Vi på tekniken har fått tillgång till Google Wave och kommer publicera tester av detta här när vi tittat närmare på detta rent tekniskt.

På det personliga planet har realtidswebben inneburit att våra mailprogram har direktkontakt med mailservern istället för att kolla efter nya mail varje kvart. Microsoft var här först med sin Microsoft Exchange Server för företag och med hjälp av tekniken ActiveSync som släpptes för flera år sedan blev det för första gången möjligt att få sina mail i realtid i mobilen i fickan. Microsofts teknik ActiveSync har numera även licensierats till de stora konkurrenterna Googles Gmail och IBM’s Lotus Notus och Apple har i och med sitt senaste operativsystem Snow Leopard fått stöd för Exchange-server.

Det händer väldigt mycket på detta området och det är väldigt spännande att se byggblocken växa fram och alla stora spelare kommer göra allt för att just deras tjänster ska bli ”standard” för att leverera realtidsinformationen mellan systemen och ut till användarna. Tipsa gärna nedan i kommentarerna på andra tjänster som bidrar till realtidswebben!

Vårt bidrag till realtidswebben är datingcommunityn Shakemyworld.com som är helt i realtid, allt som händer på sajten kommuniceras till övriga medlemmar via realtids API. Om du också vill utveckla realtidstjänster i C# kan har vi tidigare skrivit om hur du bygger ett realtids-API i AJAX med hjälp av C# eller så ansöker om att jobba på teknikbyrån Iteam ;)

Christian Landgren
2009-10-01