Iteam
GitHub

Nya funktioner i Google Maps och Google Earth direkt i webbläsaren

För några dagar sedan uttökade Google sin Google Maps med möjligheten att enkelt visa bilder och information från Wikipedia direkt i webbläsaren. En ny knapp vid namn "More..." finns uppe i högra hörnet vilken ger tillgång till dessa funktioner. Det blir riktigt snyggt med svå bilder utspridda kartan.

Idag släppte de även en webbläsarplugin för Google Earth (det fristående programmet som visar en 3d-rendering av jordklotet). Än så länge bara tillgänglig för Windows, och fortfarande i /Utvecklingsstadiet, men redan nu ganska stabil och snabb. På /Utvecklingssiten för Google Earth API har de även demos där de gör olika mashups, bl.a. ett där man får köra omkring med en mjölkbil i 3d-världen.

Det nya API:et är såpass likt det befintliga API som finns för Google Maps att Google hävdar att om man redan använder Maps så skall det enkelt gå att byta över till Earth.

Det här släpps samtidigt som Google har sin stora I/O-konferens), vars fokus är just på mashups och nya användingar av olika webbkomponenter. Förmodligen kommer vi inom snart se många mer innovativa användingsområden för Google Earth i webbläsare.

Erik Hjortsberg
2008-05-29