Iteam
GitHub

Nja, jag använder nog hellre Internet Explorer

I användarvillkoren för Googles nya webbläsare Google Chrome så tar sig Google lite väl stora friheter tycker jag. Följande paragraf finns med i de licensvillkor man måste godkänna för att använda Google Chrome. Jag vill ju inte att Google ska ha rätt att reproducera och ändra material som jag skickar in till olika webbplatser jag besöker, eller intranät för den delen. Om anledningen och syftet är att göra reklam gör det mig ännu mindre sugen.

Om jag vore författare och klistrade in mitt manus i webmailen och mailade till en kollega skulle rent teoretiskt Google kunna visa manuset fritt till resten av världen utan att jag ger min tillåtelse.

11.1 Du behåller upphovsrätten och alla andra rättigheter som du redan har för innehåll som du skickar, lägger upp eller visar på eller via tjänsterna. Genom att skicka, lägga upp eller visa innehållet beviljar du Google en evig, ouppsägbar, världsomspännande, royaltyfri och icke-exklusiv licens att reproducera, anpassa, ändra, översätta, publicera, distribuera och offentligt utföra eller visa allt innehåll som du skickar, lägger upp eller visar på eller via tjänsterna. Denna licens har det enda syftet att göra det möjligt för Google att visa, distribuera och göra reklam för tjänsterna och kan återkallas för vissa tjänster enligt definitionen i tjänsternas ytterligare villkor.

Don’t be evil Google!

Christian Landgren
2008-09-03