Iteam
GitHub

Några tips för Windows 7 beta

Windows 7 har som de flesta säkert känner till släppts i publik betaversion. Den har beskrivits som en av de mest kompletta betaversionerna som Microsoft någonsin har släppt. Det mesta tycks redan vara på plats, och prestandan känns redan bättre än Vistas. Jag är benägen att hålla med, men det finns en del saker som inte fungerar riktigt. Här är mina tips!

Grafikkort

Jag hade jätteproblem med att installera drivrutiner för mitt ATI-kort. ATI har släppt en beta för Windows 7, problemet är bara att den inte stödjer mitt gamla 1950 PRO. Jag försökte ett antal gånger utan framgång innan jag till slut såg att mitt grafikkort inte fanns med i listan. Näst bäst kändes den senaste drivrutinen för Vista x64, men den ville inte heller installeras ordentligt via ATIs eget installationsprogram. Därför fick jag göra såhär:

  • Ladda ner drivrutinerna och Catalyst Control Center som två separata installationer
  • Packa upp drivrutinerna
  • Installera drivrutinerna via Windows egna funktioner (öppna Device Manager, välja Update Driver, Have Disk och så vidare)
  • Installera CCC med hjälp av installationsprogrammet (det fungerade bra)

Windows Media Center

Media center liknar Vistas Media Center ganska mycket, lite uppfräschat grafiskt. Windows 7 har ett inbyggt stöd för DivX/XviD som är riktigt bra, det enda som fattas är egentligen bara stöd för textning och riktigt gamla DivX-kodningar (version 3 funkar inte). Däremot finns tvärt emot ryktena inget stöd för MKV. Jag gissar att det kommer, men tills vidare måste man installera fler codecs och splitters. Tvärt emot min grundfilosofi så valde jag ett färdigt codec-pack. Media Center verkar lite selektivt med vilka codecs den bryr sig om – den verkar använda den nya splittern (eftersom MKV-filer funkar) men den inbyggda h264-codecen.

En sak jag hade glömt när det gäller inställningen av Media Center som är likadan i Vista är inställningen av upplösning på TVn. Om man som jag fortfarande har en tjock-TV (ta det lugnt, den är på väg att bytas ut :-) ) så gäller det att inte välja att den är ansluten via S-Videokabel, trots att den är det. Om man inte väljer att TVn är ansluten via DVI så får man inte välja upplösning av någon anledning.

Det enda strulet med Media Center jag har haft är med inspelningsservicen som slänger .NET-felmeddelanden varje gång jag startar Media Center. Ingenting som hindrar funktionen, men lite irriterande. Den rapporterade buggen som förstör MP3-filer har fått en HotFix som man får automatiskt via Windows Update när man installerar Windows 7.

Ljudkort

Jag har ett Terratec 7.1-ljudkort som jag köpte enbart eftersom det har en optisk utgång. Terratec har fått mycket skäll för bristfälliga drivrutiner, men det fungerade faktiskt helt felfritt med Vista-drivrutinerna. Inte nog med det, ”AC3 passthrough” som skickar en surroundsignal direkt till förstärkaren utan omkodning fungerar plötsligt fint! (fick det aldrig att funka bra i Vista).

Google Chrome

Chrome fungerar inte av sig själv på x64 (varken Windows 7 eller Vista). Det är som tur är lätt att åtgärda:

  • Högerklicka på Chrome-ikonen
  • I Target-fältet, lägg till ”--in-process-plugins”: ”C:\Users\MyUserName\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe --in-process-plugins”

Några fotnoter

Jag valde att gå från 32-bitars Vista till 64-bitars Windows 7, så vissa av de problem jag stötte kanske jag skulle ha fått även om jag hade bytt till Vista x64. Jag hade också ett problem med att det första användarkontot jag skapade av någon anledning gick sönder efter ett kort tag – Media Center ville inte starta, ljudkortets kontrollpanel hängde sig varje gång, Outlook hängde sig etc. När jag skapade ett nytt användarkonto försvann alla de problemen.

Anders Bornholm
2009-02-02