Iteam
GitHub

MindMeister - Gratis online mindmapping

Jag har länge använt Mindjets fantastiska program MindManager för att strukturera mitt tänkande både yrkesmässigt och privat. MindManager är en fantastisk applikation, men en stor nackdel är att den just är en applikation. Jag använder i min vardag ett antal olika datorer och har saknat ett bra sätt att få tillgång till mina mindmaps oavsett vilken dator jag sitter på.

Plats på scen för MindMeister!

MindMeister är ett väl fungerande onlinealternativ till MindManager, som på ett snyggt sätt klarar av de flesta funktionerna i MindManager samt drar nytta av att vara en webapplikation genom att tillföra teamfunktioner. Siten har varit publik sedan 2007 och nuvarande versionen (2.0) lanserades i april förra året så det här kan vara old news för många, men jag hade helt missat dess existens.

Att skapa mindmaps är grymt smidigt, och är man van vid MindManager så är de flesta tangentbordskommandon identiska (Insert skapar ny nivå, Enter ny rad etc). En smart funktion är möjligheten att dela mindmaps mellan fler användare och i realtid kunna editera samma mindmap, grymt bra på projektmöten, brainstorms etc.

En annan grym tillämpning är att MindMeister har en iPhone applikation i betastadie som kommer låta användaren komma åt och redigera sina mindmaps i sin iPhone/iPod touch.

MindMeister har också en Widget som ger möjligheten att snabbt skjuta in en tanke i sin standardkarta.

Exportmöjligheter finns till en massa olika format (PDF, Outline RTF, JPG, Mindmister.mind, Freemind.mm & MindManager.mmap).

Gratisversionen av tjänsten tillåter sex samtidiga mindmaps, vilket i mitt fall är mer än väl. Vill man dock låsa upp lite fler funktioner såsom export tillexempel brandad företagsversion med egen domän, offlineläge via Google Gears eller exportmöjlighet till Mindmanager så finns betalversioner för $4 (Premium) eller $6 (Business) per månad, samt en studentversion för $15 per år.

Det här är ett lysande exempel på hur en webapplikation ger mervärde jämfört med en befintlig traditionell applikation. Rekommenderas varmt!

Magnus Tjerneld
2009-07-17