Iteam
GitHub

Mer frihet för användare och applikationer i communities

Google släppte igår specifikationen på en ny öppen standard för integration av applikationer i sociala medier (communities) kallad OpenSocial. Fördelen med att ha en öppen standard för detta är många:

  1. Applikationstillverkarna kan utveckla applikationer som kan köras i många communities samtidigt.
  2. Utvecklarna av communities behöver bara stödja ett format för att få många applikationer från dag ett.
  3. Användarna kan välja fritt mellan olika communities och ändå ha kvar sin historik och känna igen sig i applikationerna.

En av de stora framgångarna för t.ex. FaceBook är ju att de tillåter externa utvecklare att utveckla nya applikationer som tillför mervärde för både användarna, applikationsutvecklarna men framför allt FaceBook.

Stödet är redan stort på nätet och det intressanta att följa är om Facebook kommer att anamma denna standard – min gissning är att de kommer hålla kvar så länge de kan i sin egen standard då det är deras största konkurrensfördel och för att OpenSocial tillåter mer anpassningar än Facebooks API. Dessutom kan man se detta som en framryckning av Google som inte kommer låta Facebook fortsätta ta så stor andel av denna intressanta marknad. Google har ju ett eget nätverk som heter Orkut som självklart redan stöder denna standard.

Tekniskt sett är API:t helt byggt i Javascript/AJAX och vill man se ett enkelt kodexempel kan man titta här:
http://code.google.com/apis/opensocial/articles/firstgadget.html (Hello World)

Läs mer om OpenSocial här:
http://code.google.com/apis/opensocial/

Christian Landgren
2007-11-02