Iteam
GitHub

Marketplace för Windows Mobile - första intrycket

Idag släpps de första officiella Windows Mobile 6.5-telefonerna i världen och i samband med detta släpps även Marketplace som är Microsofts motsvarighet till iPhones App Store. Här kommer mitt första famlande intryck.

Installationen är på c:a 600 kb och tar nån sekund att installera via wifi och efter några sekunders koll på att man har den senaste versionen är det bara att börja surfa runt bland de applikationer som finns.

Förmodligen är det lite problem med att det är alltför många som kopplar upp sig alltför snabbt just nu då jag fått trycka retry hela tiden. Jag har inte den officiella 6.5-versionen så en del av problemen jag märkt kan förstås komma från buggar i telefonen också.

När man väl hittat nåt program/spel som känns lockande får man logga in med sitt Live-konto för att att köpa/ladda ner. Här fick jag också massa felmedelanden om att marketplace inte kunde komma åt Windows Live ID-tjänsten så det märks att det är första dagenn och dom inte räknat med trycket. Det släppte efter stund och jag fick ett nytt litet biljardspel i telefonen. Installationen gick smärtfritt och programmet dök upp i startmenyn under games så det var bara att börja spela direkt.

Själva kategoriseringen och presentationen av de olika programmen är enkelt och tydligt, men det är alldeles för få alternativ och framförallt gratis såna. Just nu är ju förstås en del kategorier rätt meningslösa som t.ex. ”Most popular” och ”What’s new” , men i övrigt så verkar det som den är anpassad för att behålla en vettig struktur även när det blir tusentals applikationer då det går att kategorisera även spel i flera underkategorier.

Enligt de andra tester jag läst verkar utbudet variera stort mellan olika länder. Då mitt rom är nån engelsk variant är det svårt att säga om det utbud jag ser kommer att gälla i den svenska versionen, men just nu finns c:a 70 spel och ett 90 tal applikationer i olika kategorier vilket förhoppningsvis kommer att öka snabbt nu när den faktiskt släppts. Rykten har snackat om att det skulle finnas c:a 600 vid lanseringen så det finns fortfarande möjlighet att det ser bättre ut redan imorgon.

Då alla andra på jobbet kör iPhone (utom en rebell som valt Android) som har haft en bra appstore under lång tid och även nykomligen Android har redan en bra online-butik, så känns det skönt att äntligen som numera ensam Windows Mobile-kille ha en central plats att hitta nåt kul till min telefon. Tiden får avgöra om jag kommer fortsätta vara den som har den tråkiga telefonen utan vettigt utbud eller om jag också kommer bli den som sitter och pillar på telefonen vid varje lugn stund för att få min nästa underhållningsfix.

Tommy Söderström
2009-10-06