Iteam
GitHub

Mangonyheter - 24:e maj

Igår presenterades Mango med så många /Nyheter att  det nästan är löjligt. Här är en lista över de viktigaste enligt mitt tycke.

Massor med ny funktionalitet

Multitasking och Taskswitching– Att endast kunna backa i historiken utan att kunna gå framåt i historiken har känts osmidigt, nu kan man välja fritt och det ser ut att funka mycket bra och smidigt.

Förbättringar i poeple hubben – Stöd för Twitter samt att det nu är möjligt att gruppera och samla olika kontakter.

Office 365 och Skydrive i office hubben - Enklare att jobba med mobil/dator på samma dokument utan att behöva en egen sharepoint server.

Internet Explorer 9 mobile – Snabb och modern webbläsare med bra html 5 stöd och prestanda som  är bättre än motståndarna.

Flera livetiles per applikation och djuplänkning –  Kommer öka värdet på livetiles för de flesta applikationer.

Fler språk (inklusive svenska) – Jag föredrar engelskt menysystem men svensk rättstavning och ett helsvenskt tangentbord är förstås efterlängtat.

Stöd för privata och beta marketplace  - Ett måste för att kunna slå igenom på företagsmarknaden.

Länkade inboxar – Just nu ”slösar” jag bort två tiles på min telefon, hotmail och outlook och här skulle jag förstås vilja ha en gemensam siffra eftersom båda mailboxarna är lika viktiga.

1500 nya API inklusive direkt åtkomst till kamera och gyro/kompass, socket etc – Möjliggör en stor mängd nya typer av applikationer.

Kameran kommer ihåg inställningarna – Nån har hittat denna doldis i emulatorn, äntligen säger alla.

Bing Vision – Det här är faktiskt hur coolt som helst. Sök med hjälp av kameran, stöder streckkoder böcker, dvds och mer. Översätt text från bilder.

Tasks från outlook – Det finns förstås alternativa todo listor men det är skönt att inte lägga till beroenden från ytterliga tjänster.

Lync stöd – Har inte använt lync än men detta verkar onekligen som en bra grej.

Inbyggt stöd för messenger och facebook chat – Har dessutom intelligent switchining så att telefonen kan välja hur kommunikationen ska gå.

Facebook checkin – Nu har jag aldrig checkat in överhuvudtaget men det kan förstås bli mer intressant när mer och mer information aggregeras.

Egna ringsignaler – Jag gillar iofs ringsignalerna som följer med men det vore förstås kul att få välja egna.

+ etc m.m osv så mycket att det nästan känns övermäktigt att sätta sig in i alla delar!

Titta själv

För den som vill ha informationen lättsmält i videoform så kan man få en 10 minuteres executive summary av Joe Belfiore här.

Med så här många nya funktioner kan man nästan tro att det inte finns nåt alls inbyggt i telefonen idag. Det är lätt att anse att nuvarande versionen igentligen släpptes för tidigt men samtidigt förstår man varför det var viktigt att släppa en tidig då det redan finns många utvecklare och där Microsoft haft en stabil grund att stå på vilket gjort att det gått så snabbt att bygga vidare.

Mango kommer göra att det känns som en helt ny mobil och den kommer definitvt ikapp både Android och iPhone när det gäller funktioner samt tillför unika aspekter som inte finns nån annanstans.

Ett utvecklarsläpp på g?

Ryktet säger att det kan dyka upp nåt sätt för utvecklare att installera mango redan innan den släpps för allmänheten, annars är det hösten som gäller.

Närmaste dagarna/veckorna kommer det att dyka upp fler detaljer allteftersom emulatorn från SDK:n analyseras och låses upp. Det är onekligen en spännande höst som kommer.

Tommy Söderström
2011-05-25