Linksys-router föds på nytt med open source-firmware
Efter att jag bytte router från en Netgear till en Linksys WRT54GL (eller Cisco heter de väl egentligen nuförtiden) så började några småsaker krångla. Bland annat slutade min IP-telefonibox från D-link att fungera helt som den skulle. Eftersom min kollega Magnus Rygart redan hade testat och var nöjd med en open source-variant av firmware för Linksysen som heter DD-WRT så tänkte jag att det kanske också skulle lösa mina problem.
Det man får med den nya firmwaren är bland annat:
- Stöd för att reservera DHCP-adresser
- Massa av inbyggda tjänster (SNMP, syslog, SSH, telnet)
- Stöd för virtuella LAN
- Funktioner för att ändra signalstyrka
- Överklockning av den inbyggda processorn
- Bättre Quality of Service
- Wake on LAN
- IPv6
Sagt och gjort - jag laddade ner senaste stabila versionen av DD-WRT (v23SP2) och installerade. Man måste göra installationen i två steg eftersom den nya firmwaren inte ryms i minnet om man försöker uppgradera inifrån Linksys originalfirmware. Såhär gör man:
- Ladda ner miniversionen av DD-WRT.
- Uppgradera routern till miniversionen med den inbyggda uppgraderingsfunktion i routerns webbgränssnitt.
- Gör en reset (tryck in resetknappen, dra ur sladden, stoppa tillbaka, vänta 30s, släpp reset). Detta är ett viktigt moment - hade några svettiga minuter där routern inte svarade och jag inte hade kommit ihåg att läsa hela instruktionen, och förstås inte kunde surfa upp den igen.
- Uppgradera routern till standardversionen av DD-WRT (det finns en VPN-version och en VOIP-version, de behöver du bara om du ska köra VPN-server eller SIP-server på själva routern).
Efter uppgradering hade jag ett nytt fint gränssnitt med massor av nya funktioner. Ganska snabbt (efter c:a 30 minuter) förbyttes dock glädjen i irritation - att surfa på webbsidor slutade i princip helt att fungera. Konstigt nog fortsatte dock en fjärrstyrning som var igång att fungera alldeles utmärkt. Lite Googlande senare kunde jag konstatera att version 23 av DD-WRT tydligen har lite problem med att antalet IP-anslutningar är begränsat. Det i kombination med en applikation som ger upphov till många anslutningar, t.ex. en BitTorrent-klient som utorrent, gör att anslutningarna lätt tar slut. Den uppenbara lösningen - att ställa ner antalet anslutningar i utorrent - hjälper tyvärr inte, eftersom den anslutningarna kommer utifrån och utorrent inte kan avvisa dem på routernivå. När anslutningen har avvisats av applikationen så kommer det att ta en stund för routern att känna av det och under den tiden kommer antalet anslutningar att slå i taket.
Version 24 beta av DD-WRT har bättre funktioner för att kontrollera anslutningar, så jag installerade den istället. Jag ställde upp antalet samtidiga anslutningar från 500 till 1000, jag lät utorrent ligga kvar på 250 anslutningar och sänkte timeouttiden för IP-anslutningar ganska rejält. Nu ligger antalet aktiva anslutningar på c:a 500 av 1000 och routern fungerar fint.
Nu fungerar allt fint! En av de nya funktioner jag gillar mest är Wake on LAN. Det betyder att routern kan skicka ett s.k. "Magic Packet" som gör att en dator på det lokala nätverket sätts igång, trots att den tidigare var helt avstängd. Jag har haft min hemmadator påslagen på dagarna rätt mycket, ifall man skulle behöva några filer eller testa en webbplats från ett annat nät än kontorets. Det har dock känts lite onödigt och miljöovänligt. Nu kan jag fjärrlogga in på routern och slå på datorn ifall jag behöver den.
Alltsomallt är DD-WRT ett riktigt lyft för WRT54GL. Om du är beredd på lite strul i installation och konfiguration så kommer du att få en mycket bättre router. Nu återstår bara för mig att undersöka om mitt originalproblem är löst - kommer SIP-boxen att kunna ansluta?
Anders Bornholm
2008-04-16