Iteam
GitHub

Kvalitet, kvantitet eller unikitet?

Nu är Mango (dvs Windows Phone 7.5), iPhone 5 och Android 3.1 snart på gång och alla OS börjar ha alla grundläggande funktioner så det är dags att börja skilja dem åt baserat på nånting annat än bara antal funktioner.

Kollar man på de tre stora OSen för mobiler och vad som skiljer dom åt och vad man ska titta på när man väljer telefon så kan man ganska tydligt se en uppdelning i tre delar.

Kvantitet – Android

Här ser man att fokus är på tekniska möjligheter och många inbyggda funktioner. Det går att byta ut allt och alla utvecklare har tillgång till allt. Alla telefontillverkare har fri möjlighet att byta ut gränsnitt och välja vad som ska ingå men är också ansvarig för att släppa uppdateringar vilket gör att du kan fastna med en gammal version av OSet bara för att tillverkaren hellre släpper massa nya modeller än tar hand om dom gamla. Ett givet val för den som vill pilla med minsta detaljerna på sin telefon och som gärna spenderar tid med att konfigurera och personalisera sin telefon.

Kvalitet – iPhone

iPhone har under lång tid satsat på kvalitet både hård och mjukvarumässigt. Hellre låsa in och begränsa funktioner så länge de som finns inbyggda fungerar som de ska. Det märks dock att ju fler funktioner och fler varianter av hårdvaran tär på kvalitén. Kvalitet märks även på utbudet av applikationer/spel, här finns några riktiga kvalitetstitlar även om det förstås finns mycket skräp också. Vill man ha tillgång till ett massivt urval av snygga appar så är iPhone enda valet just nu.

Unikitet – Windows Phone 7

iPhone har sina ikoner och oftast realistist gränssnitt med rattar, glas, trä och papper. Android spretar lite beroende på tillverkare och applikationerna har sina egna stilar men här sticker WP7 ut genom att genomgående vara enkelt, stilrent, elegant och även de flesta apparna följer metro designen. Funktionsmässigt ligger den efter just nu men när Mango kommer i höst hinner den i fatt med råge. Största styrkan är att den är genomtänkt, designad utifrån användaren, extremt lätt att utveckla till och alla delar hänger ihop på ett snyggt sätt. Välj WP7 redan nu om du är utvecklare men vänta på Mango som kommer i höst om du och saknar nåt du absolut måste ha i nuvarande versionen, annars kan du köpa en idag nu och uppgradera gratis till Mango om några månader.

Finns det något OS som är bättre än alla andra?

Det finns inget enkelt svar längre utan vi lever i en ganska lyxig tid där vi kan välja fritt mellan 3 olika system som alla passar olika personer och personlighetstyper. Redan innan Android kom så fanns en trogen skara användare, nästan alla som har en iPhone 4 kommer givetsvis köpa en iPhone 5 även om den skulle vara dubbelt så stor, hälften så snabb och dubbelt så dyr som alla andra märken, WP7 har inte hittat hela sin målgrupp ännu men det kommer ändras i samband med Mango speciellt eftersom den först då kommer får en riktig lansering i sverige.

Intressant nog så känns det likadant med desktop OS och webbläsare. Linux, MacOS och Windows känns alla ”feature complete” och likadant med Firefox, Chrome och IE (9). Det handlar nu om smak och livsstil, ingen kan vara på bäst på allt och ingen är dålig på samma sätt som tidigare när chrome saknade massa finesser, ie var slö och svår att utveckla mot och linux var oanvändarvänlig.

Personligen så kommer jag sannolikt köra Windows 8 och Windows Phone 8 när dom kommer och jag har slutat tycka att det var bättre förr...

Tommy Söderström
2011-06-08