Iteam
GitHub

Kampen om din nya plånbok - mobilen!

Det har gjorts många försök att ersätta kontanter men tyvärr med lagom gott resultat, gissningsvis på grund av att tekniken varit för krånglig och att konsumenterna inte varit redo. Nu verkar det dock som att framtiden börjar hinna ifatt oss och till slut börjar kanske konsumenterna inse att vi är redo att börja betala med mobilen och tekniken för att göra det enkelt finns nu på plats.

Near Field Communication

Tekniken som används kallas för NFC och står för Near Field Communication vilket är ett samlingsnamn på ett flertal tekniker som är designade för att bara ha en räckvidd på några centimeter. NFC väntas användas både för att betala i butiker men också för att kunna överföra pengar mellan varandra. Betalar gör man genom att vifta med telefonen i närheten av NFC läsaren och därefter får man godkänna beloppet på sin egen telefon.

Testas i New York

Google har nyligen lanserat Google Wallet och kommer nu påbörja en testperiod i New York där NFC som finns inbyggd i deras Androidbaserade mobil Nexus S kommer att användas:

http://www.bloomberg.com/news/2011-05-24/google-to-unveil-mobile-payment-service.html

Inför detta har alla kortterminaler i New York bytts ut till en med en NFC läsare högst upp. Tanken är att man betalar med mobilen genom att vifta med den ovanför NFC läsaren som på bild här från McDonalds, alla Starbucks och större kedjor. 


Ett alternativ från Square

Igår presenterade Square en tjänst för mobila betalningar kallat Square Register och Square Card Chase där man kan betala med hjälp av sin mobil, Square erbjuder sedan tidigare en liten fyrkantig kortläsare som man kopplar in i sin mobil och därefter kan vem som helst ta betalt med kreditkort, man kan även överföra pengar mellan varandra. Nu ger sig alltså även Square in i matchen om din plånbok. Square drivs av en av skaparna till Twitter Jack Dorsey.

Läs mer om Square och Card Chase här:

https://squareup.com/cardcase#new-york

Vad ska Apple göra?

Ryktet går att Apple inte kommer ha NFC inbyggt i nästa iPhone 5, vad det betyder vet man inte än – kanske har de en annan lösning på gång? Att Apple skulle stå utanför detta är svårt att tro och att de skulle ha råd att vänta till nästa år och låta konkurrenterna hinna före är inte heller troligt speciellt eftersom de redan har en betalningslösning inbyggd i telefonen med sin App Store och iTunes kopplat till användarnas kreditkort.

Som vanligt dröjer det innan ny teknik som involverar antingen rättigheter eller pengar kommer till Sverige och vilka svenska banker som är redo för detta är svårt att se men förhoppningsvis  följer de denna /Utveckling och är beredda på att ge sig in i kampen om din nya plånbok?

Tills dess kommer denna svenska tjänst finnas tillgänglig, kortläsare för iPhone med stöd för smarta kort:

http://izettle.com/

Christian Landgren, New York ;)

Christian Landgren
2011-06-07