Iteam
GitHub

iPhone 3G: Världens bästa telefon

Såhär en månad efter inköpet och tillbaka på jobbet känns det som att det är dags för en utvärdering av min nya telefon: iPhone 3G. Jag kan direkt säga att iPhone är den bästa telefon jag har haft! Den känns som ett otroligt stort steg från min förra telefon, som inte alls var dålig (hoppet till iPhone känns större än det förra verkliga generationsskiftet, som för mig var mellan en svartvit Nokia 6210 till SonyEricssons revolutionerande T610 med färgskärm, GPRS och kamera).

Bäst

Helheten
iPhone känns extremt genomarbetad. Exteriören, det sjukt snygga och funktionella gränssnittet och applikationerna gör iPhone till något helt unikt. Man blir fortfarande lika glad när man tar fram sin telefon efter att ha haft den en månad. Den växlar snabbt mellan 3G och WLAN, att konfigurera och läsa mail med bilagor av olika slag är enkelt. Den har en riktigt stor och bra skärm, men trots yttermåtten är den så platt att den ligger extremt bra i fickan - man tänker inte på att den är där. Jag som regelbundet har tittat på film och TV-serier på en mobil med högst hälften så stor skärm tidigare, tycker förstås att den stora skärmen är en av de riktigt stora fördelarna (även om det inte är unikt för iPhone på något sätt).

Safari
Att surfa på iPhone är något helt annat än vanligt mobilsurfande. En i princip fullfjädrad Safari gör att man kan surfa på nästan alla sidor som man kan med sin vanliga dator, till och med vissa Internetbanker. Den smarta zoomfunktionen gör att man får överblick över webbplatser på ett sätt som ofta tappas helt på andra mobiltelefoner. Det finns inget Flash-stöd, men det har åtminstone jag inte lidit över så särskilt. Det har ryktats om stöd för Flash och Java, så det hoppas jag kommer inom kort.

App Store
Apple har fått mycket kritik från utvecklare för att den inbyggda mjukvarudistributionsplattformen App Store är krånglig att få med sina alster i, och jag kan bara hålla med. Men trots detta är App Store en riktig vinnare för slutanvändaren. Det är oerhört simpelt att bläddra eller söka fram program som är gratis eller kostar väldigt lite. Under mina fyra veckor med iPhone har jag redan installerat fler applikationer än under 4 år med olika Windows Mobile-enheter. Man vet att applikationerna man laddar ner kommer att fungera, och man behöver inte leta själv och på samma sätt lita på att olika tillverkare håller vad de lovar i kompatibilitet.

Sämst

Det sämsta med iPhone är att är den är låst. Apple har satt ihop ett attraktivt paket med många kraftfulla funktioner, men passar det inte så kan du som användare inte göra särskilt mycket åt det. Ett exempel är applikationer - man kan bara installera via App Store, det går inte att erbjuda en applikation för nedladdning via en webbplats eller liknande.

Ett annat exempel är att alla musik- och videofiler måste överföras via Itunes. Itunes är en ny och väldigt hemsk bekantskap - jag måste säga att jag verkligen hatar Itunes. Förutom att det är extremt prestandakrävande och långsamt (iaf i Windows) så kan man bara synkronisera sin iPhone med en Itunes-installation. Om du vill ta med dig musik från kontoret är det bara att glömma om du synkar din telefon med Itunes hemma. Om du vill ha egna ringsignaler så går det just nu genom att man pysslar lite och döper om filer, men det har varit spärrat i vissa versioner av Itunes och vem vet när det spärras igen.

Som om inte den tekniska låsningen skulle räcka har Apple har dessutom låst sig till en enda operatör i varje land. Det här är verkligen inte konsumentvänligt! Jag hoppas att Apple ändrar sig på den här punkten och inte dödar en plattform genom ett alltför stort kontrollbehov (titta bara på hur det gick för Sony PSP).

Summering

Trots den stora invändningen ovan är jag helt såld på den här telefonen, om det inte framgått redan. Mitt råd: köp en så fort det går!

Jag är inget Apple-fan alls sen tidigare (jag har fortfarande mardrömmar om viktiga labbar som gick förlorade när jag pluggade för att applikationerna inte kunde öka sin minnesmängd efter att man startat dem - här pratar vi System 7 - och ibland fick "för lite minne för att kunna spara arbetet"). Men iPhone är så bra att jag gladeligen accepterar alla de små saker som är dumma och kan göras mycket bättre och bara ser den fantastiska helheten.

10 saker jag önskar mig av/till iPhone:

  • Riktig filhantering där man kan komma åt alla filer från datorn, utan den dumma omvägen via Itunes.
  • ÅÄÖ som egna knappar på tangentbordet
  • Navigeringsprogram med turn-by-turn
  • Stöd för Safari på Skandiabanken
  • Ljus- och kontrastinställningar när man spelar video i iPod-applikationen
  • Remote Desktop-klient (VNC finns redan)
  • Ett riktigt bra Formel 1-spel
  • Möjlighet att själv välja ifall man vill skala om bilder som bifogas i mail
  • Vridbar mailklient (alla andra program går ju att vrida på)
  • Smartare autotext (just nu stjälper den den lika ofta som den hjälper)

Anders Bornholm
2008-08-12