Iteam
GitHub

iPhone 3G - Jesustelefon?

Efter några semesterveckors intensivt användande tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter till eventuella spekulanter för nästa leverans.

Först och främst, det första intrycket av telefonen är att den är grymt genomarbetad! Active sync konfigurerades på tre sekunder och är fullt integrerat i telefonen. Tangent- bordet är till en början svårt att skriva på men efter en stunds tragglande går det riktigt fort att skriva sina meningar.

När man använt iphonen en stund och sedan provar en vanlig gammal telefon så inser man att det inte finns någon återvändo. Detta är annat än en ny telefon.

Allt prat om nackdelarna kan riskera att överskugga den revolutionerande telefon som detta ändå är. Men det finns ändå några brister som man bör känna till:

 • Den går ej att använda som modem. Bluetooth profilen som finns stödjer endast handsfree.
 • Cut&paste. Finns ännu inte, det spekuleras om varför men jag gissar att de inte kan få till det tillräckligt enkelt och utan konflikt med tex navigation och multitouch.
 • Billaddare för iPod/iPhone 2G fungerar ej, Apple har frångått den gamla firewire laddningspinnen och laddar nu endast på usb pinnen vilket inte stöds av någon billaddare utom Belkins men det kommer nog snart bli bättre, men håll utkik efter detta innan du investerar i ny docka eller laddare.
 • GPS:en är inte så tillförlitlig, man måste vara utomhus för att få täckning men då är den grym. Att den inte ersätter en vanlig bil gps är det många som varit irriterade över men fördelen med att kunna i realtid få fram sökresultat från Google när man går eller kör bil bygger ett nytt begär. Jag hade tex en aktiv sökning igång efter systembolag när jag var påväg till Smögen och inväntade ett som var nära vägen. Sökningen resulterade i fallande nålar på kartan när jag körde. Riktigt coolt!
 • Kalendern är inte tillräckligt avancerad, man kan tex inte dra och släppa ett möte utan behöver klicka och redigera. Man kan inte heller se översikt över en vecka.
 • Todos (uppgifter) synkas ej, det finns inte ens en todo applikation.
 • Toyota Prius telefonbok synkroniseras ej från iPhone, tydligen gäller samma sak med mercedes men detta skall eventuellt vara löst iom 2.01 releasen.
 • MMS går ej att varken skicka eller ta emot men det kommer antagligen en ny applikation för detta inom kort. Dessutom verkar jpeg formatet som kameran bifogar sina bilder med inte riktigt vara kompatibelt med sony ericsson telefoner, så för oss som suttit med en Sony Ericsson M600 och äntligen ska kunna ta bilder och skicka till nära och kära är skillnaden inte så stor.
 • Det saknas också en generell filhanterare för att kunna flytta filer, arrangera om och skicka via bluetooth etc, men återigen : när apple inte hittat en enkel lösning så väntar dom hellre, och det hedrar dem!
 • Christian Landgren
  2008-08-11