Iteam
GitHub

Google släpper en egen webbläsare

Ett mycket löst rykte från förra året har visat sig bli verklighet snabbare än någon hade trott. Google kommer att släppa en egen webbläsare med namnet Google Chrome. Lanseringen kommer snart, kanske redan imorgon onsdag.

Google Chrome kommer att bygga på webkit, samma renderingsmotor som Apples Safari är byggd på. Utöver detta har man lagt till en helt egen inpluggad motor för JavaScript och ett mycket mer avancerat sätt att se på hur interna processer och trådar och deras minne ska hanteras än vad som finns i andra webbläsare. Allt förklaras i en mycket pedagogisk men kanske lite långdragen serietidning(!).

Orsaken till att Google vill ha en egen webbläsare är officiellt sett inte riktigt uttalad. Man kan dock dra en del slutsatser av det som sas på lanseringskonferensen för Googles mobilplattform Android. Där framhöll man behovet av en mobil webbplattform som man vet klarar av att köra de applikationer som (enligt Google) utgör den stora delen av surfandet nuförtiden. Analogt kan man tänka sig att man vill erbjuda en stabil webbläsare för kontorsbruk där man har lagt extra kraft på det som behövs för att köra Google Documents och liknande webbapplikationer - sådant som processhantering, minneshantering och JavaScript-hastighet.

Konkurrens är alltid bra, så vi är spända på att se hur Google Chrome kommer att fungera. Samtidigt kan man ju som webbutvecklare ibland fundera över hur mycket dyrare alla webbprojekt blir per ny webbläsare som ska stödjas...


Anders Bornholm
2008-09-02