Iteam
GitHub

Google lanserar officiell webbplats för Chrome extensions

Extensions (insticksprogram) för Google Chrome har funnits ganska länge i developer-kanalen. De har inte varit så många och inte så användbara – en förklaring är förstås att inte så många kör utveck/Larversionen, och man har också varit tvungen att själv aktivera funktionen med kommandoradsargument i genvägen som startar Chrome.

Nyligen släppte Google på stöd för extensions i beta-kanalen. Detta har gjort att mängden Chrome-extensions formligen har exploderat. Med betaversioner av Chrome för MacOS och Linux så har Google tagit nästa naturliga steg och öppnat en officiell webbplats för extensions, på samma sätt som FireFox har haft redan från starten.

På Chrome Extension Gallery hittar man ett stort antal extensions, sorterade efter kategori, popularitet eller betyg. Här är mina fem favoriter:

  • Google Reader Checker – en liten ikon med antal olästa RSS-inlägg på Google Reader
  • Chromed Bird – en Twitter-extension som visar nya tweets och som du kan twittra från direkt
  • gPDF – öppnar alla PDF-länkar i Google Viewer istället för i Adobe Reader eller någon annan extern applikation. Sjukt mycket enklare, och dessutom funkar det bättre än t.ex. Adobe Reader som hälften av gångerna vägrar öppna PDF-filer.
  • FlashBlock – har aldrig kört det i någon webbläsare tidigare, men ett behagligt lugn sprider sig t.o.m. över Aftonbladet. Har funktioner för att vitlista siter etc.
  • Speed Tracer – visar och loggar prestanda för webbsidor. Dels visas laddningstider, men även HTML-tolkning, utritning och layout är med.

Anders Bornholm
2009-12-11