Iteam
GitHub

Glöm killer apps - du behöver en killer app store

Efter att ha tillbringat några kvällar med att sätta upp en WordPress-blogg har jag insett vad som kan avgöra skillnaden mellan en framgångsrik och en misslyckad plattform. Inbyggt i WordPress finns en plugin store med tiotusentals plugins som laddas ner och installeras automatiskt, precis lika lätt som i iPhones app store. Vips har man stöd för att visa Tweets baserat på användarnamn och hashtag, listor med relaterade postningar och automatisk taggning som slår upp förslag både ur den egna bloggen och från stora siter som Yahoo och visar dem i ett 3D-moln.

Man har i åratal för både traditionella plattformar (operativsystem, publiceringsplattformar etc.) och för multifunktionella webbplatser (intranät, portaler etc) pratat om ”the killer app”, applikationen eller tillämpningen som gör att användarna både vill och bara måste komma tillbaka regelbundet. Det är förstås fortfarande relevant, men kanske är vägen dit inte att lägga pannan i djupa veck på sin egen kammare utan istället att se till att användarna kan skapa killer apps åt dig.

iPhones app store är det uppenbara exemplet, utan den är jag säker på att iPhone aldrig hade blivit den succé den är idag. Ett oanpassningsbart operativsystem som kräver att du kör crapware som Itunes på din dator, för några år sen hade jag bara skrattat åt idén. Men all flexibilitet och anpassning du behöver kommer direkt via appar som oftast är gratis eller i det närmaste gratis. Jag kan bara jämföra med tiden då jag hade en Windows CE-mobil. Man kunde jaga applikationer en hel dag och bara hitta några få, som i regel var väldigt dyra, saknade testversion och som man bara kunde hoppas var kompatibel med just ens egen variant på pekskärm/pekskärmslös, operativsystemsversion etc. Alla mobiltillverkar har följt efter, det går inte att konkurrera utan. Samsungs nya TV har en app store.

En ofärdig tanke har dykt upp i mitt huvud – kanske kan man tillämpa detta även på andra typer av plattformar? Tänk ett stort företags intranät där man låter användarna knåpa ihop egna tillämpningar och göra dem lätta att dra och släppa in på startsidan. Kanske blir Växjö-kontorets tidrapporteringsdiagram det alla vill se, eller Karlstads automatiska formulär för semesteransökningar? Majoriteten av användarna i normala företags intranät är ju inte utvecklare, men kanske räcker de som finns och kanske kan man hitta på ett smart sätt där intresserade icke-utvecklare kan sätta ihop egna tillämpningar med enkla verktyg?

Anders Bornholm
2011-05-12