Iteam
GitHub

Framtidens mobiltelefon

Mobiltelefonens betydelse och användningsområden har förändrats kraftigt senaste 5 åren. Här spekulerar jag fritt på vad jag tror kommer närmaste åren och små irritationsmoment som borde gå lösa redan nu med befintlig teknik.

Tillbehör som pluggas in i usb porten

  • Midi-interface – plugga in synthar, trummaskiner och annat både för in- och uppspelning på proffsnivå.
  • Spelkontroller – handkontroller, joysticks  och rattar men också mer skräddarsydda typ guitarrherogitarren
  • Skrivare och skanners – gör telefonen till en riktig kontorsmaskin
  • Tangentbord/möss – i kombination med extern skärm har man en liten dator i fickan.

Röststyrning/Artificiell intelligens

Nu pratar jag inte om den begränsade typ "ring person" eller "starta program" utan ett mer naturligt språk ungefär som om man pratar med nån i andra änden. Istället för att starta en applikation för att kolla avstånd mellan två orter eller hur långt du sprungit senaste rundan så kan du fråga. Det här lär bli bättre och bättre men än så länge är det lite sci-fi.

TV/Montitor-ut

Detta finns redan men inte speciellt omfattande. Tanken skulle vara att telefonen skulle bli en komplett media och underhållningshub även till hemmabio/fester osv. Som sagt, finns redan men inte särskilt utbrett.

Sladdar ersätts helt av WIFI/bluetooth eller motsvarande

All kommunikation med extern hårdvara som tv, musikanläggningar, skrivare och dyl kommer förstås bli trådlöst men det krävs en global standard och det är några år bort.

Optisk zoom

Det är helt klart dags för mobilkameran att få optisk zoom. Det måste gå bygga ett linssystem på bredden/höjden istället för djupet alternativt nån typ av holografiska linser (som man läste om i vetenskapens värld på i början av 90-talet..)

Puffskydd!

Det är ju hel t bizzart att det måste vara absolut vindstilla för att det ska gå prata. Hur svårt ska det vara att bygga in en skumgummibit framför mikrofonen?

Matt glas

Det är väldigt sällan man vill se sig själv när man styr telefonen.

Tunn i fickan men greppvänlig i handen

Det borde inte vara omöjligt att bygga en tunn och platt telefon som går att göra större/ mer greppvänlig när man håller den i handen. Detta borde gå göra utan att böja/vika skärmen som förstås kräver lite mer tekniska framsteg.

Smartare notifieringar

När telefonen ligger på ett bord och det ringer så låter ju vibratorn mer än ringsignalen och det är ju inte direkt ett harmoniskt ljud. Slå helt enkelt av vibratorn om telefonen ligger stilla horisontellt.

Ringsignaler borde analysera bakgrundsljudet och förstärka de frekvenser som behövs för att ljudet ska höras tydligt. Vet inte hur många gånger man bara hört ett skumt pip och upptäkt att resten av melodin försvunnit bland bakgrundsljudet.

Vibrationer fungerar bara när telefonen ligger bra mot huden men när man har telefonen i lösare tyg så känns inte vibrationer, telefonen borde istället studsa med större rörelser så att man upplever att nån rycker i tyget istället.

Stänga av displayen vid rätt tillfällen

När man visar nåt ett kvitto t.ex från ett sms ska ju telefonen inte stänga av sig. Helst vill man då kanske låsa touchdelen och låta den stanna i enbart visningsläge.

Fatta när telefonen är i fickan och minska antalet fickringningar,  kanske genom nån typ av säkring som många pistoler har dvs det går inte skjuta om du inte håller handen runt kolven.

En elektriskt ledande penna och en skärm som fattar hur hårt man trycker

Visst, det går att styra mobiler med fingar och korv (länk) men det vore praktiskt att kunna använda en penna till teckningar och underskrifter. Rent praktiskt borde man redan idag på befintliga telefoner kunna skapa en penna som över bluetooth skickar över hur hårt man trycker.

Uppgraderingsbara och standardiserade telefoner

Nu pratar jag inte om mjukvara (iaf inte enbart) utan hårdvara. Det borde gå bygga en komponentbaserad telefon där man kan uppgradera cpu, kamera, batteri, högtalare, tangentbord och skärm separat. På så sätt skulle det räcka med en modell med tillbehör för varje generation av telefoner istället för 5-10 modeller per tillverkar som bara har små förändringar. Guld vore förstås att kunna köpa t.ex kameran av canon, tangentbordet från razor eller logitech osv.

Headset med kamera

Skulle göra det möjligt att filma hela sitt liv om man nu skulle vilja det. Mer praktiskt och användbart vore det dock för support dvs visa personen i andra änden vad du ser på, klart mer användbart än att visa sitt eget ansikte.

Betalningsmedel och nyckel

Det finns lösningar idag för att betala med sms men det är rätt begränsat än så länge. Givetvis vill man kunna betala på krogen också och varför inte kunna ge pengar till en kompis med mobilen?

Samma teknik för att hantera pengatransaktioner borde fungera även för låsa upp dörrar. Vad smidigt det vore att kunna skicka ett sms till kompisen som ger hans mobil rätt att låsa upp hemdörren. Genom att kombinera med t.ex tillåtna tider och datum samt möjlighet att välja hur många gånger nyckeln funkar har man dessutom nåt som är ofantligt mycket smidigare än vanliga nycklar eller nyckelkort.

3D med kantutjämning (Anti-aliasing)

Nu börjar 3D grafiken se klart mycket bättre ut, men varför är kantutjämning så ovanligt, visst tar det mer prestanda men det ser ju otroligt mycket bättre ut och då offrar man ju hellre några polygoner.

Nostalgispel

Hela 80- och 90-talet skapades det grymma spel med begränsad hårdvara. Sett till prestanda och upplösning så borde det komma en enorm våg med gamla C64 och Amiga spel som anpassats till mobilen. Tror de flesta vana datorspelare skulle kunna räkna upp åtminstone 20 klassiska spel dom saknar på rak arm och rotar man lite i kassettlådan så skulle man nog komma upp i 100 lätt.

Tommy Söderström
2010-08-30