Iteam
GitHub

Förslag på ny standard: högerklicka på logga och få högupplöst fil

Ofta behöver man ett företags logotyp för att infoga i mallar, presentationer, mail o.s.v. Tyvärr är det ofta krångligt att hitta fram till högupplösta versioner, trots att vettiga marknadsavdelningar vill att man  hellre använder de högupplösta varianterna av logotypen än att ta en dålig jpg från hemsidan. Det är rätt vanligt att man helt enkelt går in på företagets officiella hemsida och sparar ner logotypen från ramverket för att det är enklast. Det blir inte speciellt bra resultat, särskilt inte på utskrifter.

Sedan länge finns det en de-facto standard som säger att man alltid ska kunna klicka på logotypen för att komma tillbaka till startsidan och numera är det så vedertaget att många därför tar bort Start från navigationer och menyer. Jag vill härmed föreslå ett tillägg till denna standard.

Mitt förslag till alla webbutvecklare där ute är att göra det möjligt för besökaren att högerklicka på logotypen och då få en fråga om användaren vill ladda ner en högupplöst variant av logotypen och då antingen leverera filen direkt eller länka till olika varianter av logotypen inklusive riktlinjer för användningen.

Enklaste implementationen är att lägga in följande kod för att länka vidare till det rätta stället i strukturen, i vårt fall ligger logotypen under /press/logos_and_images.

oncontextmenu="if (confirm('Vill du ladda ner vår högupplösta logotyp?')) { document.location='/press/logos_and_images'; return false}"

alternativt att skicka EPS direkt:

oncontextmenu="if (confirm('Vill du ladda ner vår logotyp i EPS format?')){ document.location='/images/logo.eps'; return false}"

Pusha om du håller med om att det ska bli en standard! Eller kommentera nedan för tillägg/justeringar.

Christian Landgren
2010-10-12