Iteam
GitHub

Flash i 64 bitar

Alla som kört 64-bitars desktop ett tag har förmodligen upptäckt att det finns två webbtekniker som desvärre saknar stöd: Flash och Java webb plugin. Resultatet av detta är att man antingen får använda en wrapper-komponent för att kunna köra 32-bitars plugins (”nspluginwrapper” på Linux) eller helt enkelt kör en 32-bitars variant av hela webbläsaren (så är det t.ex. på Windows, där standard-IE på 64-bitars Vista är 32 bitar, även om det finns en undangömd 64-bitarsversion).

Nu verkar det emellertid som om Adobe till slut börjar få ordning på soppan och har en beta version av 64-bitars Flash tillgänglig. Än så länge finns den bara för Linux, men när den väl är skarp så är förmodligen Windows- och OSX-versioner inte långt borta. Lite oklart vad som var så svårt, men det mesta tyder på att huvudproblemet var att Tamarin, den virtuella Javascript-maskinen, var hårdkodad att bara producera 32-bitarskod.

På Java-sidan finns det också hopp. Senaste officiella infon från Sun är att Java 6 update 12, vilken är beräknad till tidigt 2009, kommer att innehålla en 64-bitars webb-plugin. Mer info här.

Erik Hjortsberg
2008-11-19