Iteam
GitHub

Filmavkodning på grafikkortet i nya XBMC för Windows

ASROCK ION och liknande små mediedatorer som är gjorda för att koppla till TV:n har oftast en CPU som är för klen för att spela upp filmer i 1080p. De klarar sig ändå genom att ta hjälp av grafikkortet. Med grafikkortsstödd uppspelning så går CPU:n sällan upp över 25 procents belastning, till och med på en Atom-processor med två kärnor i blygsamma 1,6 GHz. I Windows heter den funktionen DXVA – DirectX Video Acceleration. Den stöds av de flesta nya grafikkort från ATI och Nvidia (men kontrollera detta noga om du tänker göra ett inköp!). I Linux heter funktionen VDPAU – Video Decode and Presentation API for UNIX – och fungerar bara på Nvidia-kort.

Hittills har mjukvarustödet för GPU-avkodning av film varit lite knapphändigt, man har hittills kunnat välja på att köra XBMC med VDPAU under Linux eller Media Player Classic med DXVA i Windows. Utrustad med mycket tålamod har man också kunnat få XBMC att starta Media Player Classic automatiskt när man startar en film, men det har varken varit särskilt enkelt eller transparent (det förstör känslan lite när ens fina mediecenter minimeras och ett annat program startar istället).

Därför är det mycket glädjande att nyaste versionen av XBMC har fått stöd för DXVA! Jag är lite osäker på vilken i version som detta stöd först dök upp, men jag laddade ner den senaste nightly build jag kunde hitta och den fungerar stabilt och bra.

Gör så här:

  1. Ladda ner senaste versionen av XBMC
  2. Gå in i Settings -> Video -> Render method och välj DXVA (kan ha lite fel på exakta namnen på menyvalen, har ingen XBMC framför mig)
  3. Njut av helt hackfri uppspelning av filmer i 1080p

Anders Bornholm
2010-03-22