Iteam
GitHub

Ett rum med fokus på att skriva

Office-programmen får i varje version nya funktioner, många är bra men det finns en stark motrörelse som tycker att nya funktioner, knappar och blinkande lampor stör den kreativa processen – särskilt när det gäller skrivande – mer än det hjälper författaren. Konkret har detta tagit sig uttryck i nya ordbehandlare som bara fokuserar på texten. De tar upp hela skärmen för att dölja alla andra applikationer som kan pocka på uppmärksamheten, och har i regel svart bakgrund och grön text (någonstans finns också en stark retroinfluens). Första varianten heter WriteRoom och finns till MacOSX, och senare har en Windows-variant kommit som heter Dark Room.

För den som vill testa den här metoden att skriva men inte lämna sin vanliga ordbehandlare så finns nu ett tillägg som Johan Lindfors tipsar om som ger Word 2007 en WriteRoom-vy! Jag har inte testat att installera den än, men fungerar den så är det bästa av två världar. Jag gillar verkligen idén med WriteRoom, men jag vill också ha rättstavning, möjlighet att göra textformattering (när själva skrivprocessen är klar), svensk rättstavning och allt annat man är van vid.

Tillägget heter WriteSpace och hämtas här. Den är än så länge inte i skarp version, så se till att spara dokument ordentligt innan du testar.

Anders Bornholm
2008-10-13