Iteam
GitHub

Ett år med WP7, NODO och Mango

Även om jag inte ägt en WP7 ett helt år ännu så har den definitivt haft en plats i mitt liv i minst ett år och här försöker jag sammanfatta det året.

Innan oktober när telefonen fanns på riktigt

Första delen av året spenderades väntandes och längtandes. Jag hade förstås inte bestämt mig helt och hållet för vilken telefon jag ville ha men visste att WM6.5 var hopplöst ute, Iphone kändes inte rätt och alla andra telefontillverkare fortsatte på sin gamla taktik som var att släppa 6-7 modeller varje år och ignorera allt gammalt så fort dom kom ut i butik och att app-utbuden var rent ut sagt kassa.

Den enskilt största anledningen till att jag väntade och hade hopp för WP7 var .NET och silverlight stödet eftersom jag i många år varit en .NET utvecklare och har förstås varit sugen på att utveckla för mobiler i många år men undvikit det då tidigare mobiler hade ganska dåliga verktyg och var väldigt begränsade.

När telefonen fanns att köpa

När telefonen släpptes i sverige så var det inofficiellt och med några få modeller och få återförsäljare. Enda sättet att köpa en Samsung Omnia 7 var att köpa den hos 3 och sedan låsa upp den. Under 2 veckor så hade jag den som en leksakstelefon innan jag kunde stoppa in mitt telia simkort och helt överge min gamla telefon.

I början fanns knappt nåt alls i marketplace och de få spel och program som fanns var dåliga både rent kvalitetsmässigt men också innehållsmässigt vilket var naturligt eftersom det faktiskt tar tid att göra bra spel och appar.

Samsung och Telia var tyvärr inte en bra kombination. När telefonen låstes upp så var det fortfarande dolda inställningar som gjorde att MMS inte gick att skicka och det tog månader innan Samsung släppte en fix. Mottagna samtal blev ibland robotsamtal och ibland helt tysta (detta är fortfarande inte löst för alla utan bara för vissa betatestare av en ny firmware som lär släppas på bredare front snart).

Kapacitiva knappar retade mig redan från första dagen och det har tyvärr inte blivit mycket bättre även om samsung numera slår av de kapacitiva knapparna när man nuddar resten av skärmen.

Tiden med Originalet/NODO

Det börjar finnas gott om applikationer och spel nu och även en hel del topp spel som portats från iphone även om det fortfarande finns gott om spel på iphone som slår allt som finns till WP7. Inbyggda funktionerna som kalender, mail, sms, webbläsare, office osv har funkat ypperligt men förstås haft några begränsningar som man ibland märkt av, dock så har allt inbyggt fungerat till 100% utom marketplace, som innan NODO uppdateringen hade en förmåga att krasha.

Jag har varit väldigt nöjd med WP7 även om jag förstås längtat efter Mango för att få en ännu kraftfullare telefon och en som kändes komplett jämfört med konkurenterna.

Mango beta 2

Just nu har jag precis tagit mig i kragen och registrerat mig som WP7 utvecklare både för att kunna uppdatera till Mango Beta 2 och givetvis för att kunna utveckla appar och spel på hemmafronten.

Kostnaden för att registrera sig är 650 kronor per år och då får man förstås möjligheten att tjäna in dom pengarna om man skulle ha lite tur och få ihop en applikation som säljer.

Tyvärr är Mango en ganska tråkig uppdatering eftersom allt bara ”är som det ska”, allt är bara bättre och allt flyter på som om det vore självklart. När man använder telefonen första tiden och letar /Nyheter så fastnar man i själva informationen istället för gränsnittet så på många sätt så är det som man bara upptäckt fler saker som alltid funnits där. Jag förstår varför iPhone- och Androidanvändare ser telefonen som tråkig, det finns inget onödigt, inga häftiga 3D effekter alls utan en knapp är gjord för att tryckas på, inte stirras på och text är gjord för att läsas. Det är skönt att MS fortsätter på sitt spår och inte smyger in onödiga effekter för att blidka dom som bara vill ha nåt nytt och glittrande hela tiden.

Med Mango så har telefonen gått från att vara riktigt bra, men med vissa begränsningar och vissa störningsmoment, till att bli mycket grym och funktionsrik. Med den sömlösa integratonen mot Facebook, Twitter, Messenger och LinkedIn så har jag numera stenkoll på allt i en och samma vy utan att flippa mellan ett par olika appar. jag kan också lätt kolla på en specifik person för att se vad han/hon gjort senaste tiden och även se hur vi två kommunicerat oavsett om det varit telefonsamtal, facebookkommentarer, twitterinlägg eller sms.

Eftersom marketplace för Mangospecifika appar inte öppnat än så är det bara de inbyggda apparna som faktiskt utnyttjar Mango fullt ut så det finns förstås mycket nytt att upptäcka även i framtiden.

Mango i sverige

Då jag köpte telefonen lade jag in ett amerikanskt Live-konto för att kunna komma åt marketplace då den styrs av första kontot man lägger in i telefonen och svenska marketplace ännu inte fanns. Nu när Mango kommer så har svenska marketplace öppnats men har bara ett litet urval jämfört med det amerikanska dock med fördelen att man kan registrera sitt kontokort och faktiskt komma åt köpesapparna vilket inte gått tidigare.

Jag har valt att vänta med att byta till mitt svenska livekonto ett tag till. Svenska marketplace kommer nog fyllas på ganska snabbt när väl Mango versionen av marketplace öppnar och det finns just idag få anledningar att köra ”svenskt” även om jag självklart kommer att byta när man faktiskt får nytta av att vara svensk på riktigt istället för som idag amerikan med lite drag av australienare(för att få metriska mått i t.ex kartor). Att byta livekonto kommer i princip att innbära att jag behöver resetta telefonen och då förlora sms historik som varken synkas till datorn eller molnet och appar/spel som jag installerat. Foton och filmer är redan synkade till datorn och kontakter, telefonnummer och mail är sparat i mitt vanliga livekonto så det kommer inte ta många minuter innan telefonen är som den ska igen.

På min andra blog http://blog.windowsphoneplace.com/ så har jag sammanställt en lista över alla appar och spel som jag har installerat på min telefon komplett med praktiska zune länkar så att min reset och ominstallation ska gå så smidigt som möjligt. När jag gjorde listan kollade jag också igenom vilka som fanns tillgängliga i svenska marketplace och det var ca hälften så än så länge håller jag kvar mitt amerikanska konto. Jag försöker uppdatera listan då och då för att hålla koll när det är dags att gå över men just nu är det alldeles för få tillgängliga appar, bara ca hälften i dagsläget.

Redan idag med Mango betan så kan man äntligen välja svenskt tangentbord med svensk rättstavning så telefonen är numera riktigt skön att skriva med.

Förhoppningsvis så får återförsäljarna lite bättre koll på Mango än dom haft tidigare, många har t.ex trott att det varit Windows Mobile 6.5 + med större knappar.  Dom borde skämmas faktiskt, ungefär som att rekommendera att folk inte köper iPhone för att Newton styrdes med penna och var lite småkass.

Närmaste tiden

Nu är det bara veckor(?) kvar tills det kommer telefoner med Mango förinstallerat och detta kommer vara Windows Phones stora genombrott. Förutom att hårdvaran kommer vara i klass med alla andra premium mobiler (telefonerna i nuvarande generation har rent specifikationsmässigt ganska tråkig hårdvara) så kommer både Microsoft och tillverkarna lansera plattformen på en större och bredare skala både internationellt och i Sverige där den ännu inte officiellt lanserats. Det blir också spännande att se vad Nokia kommer med och hur dom kommer att lyckas marknadsföra sig.

När marketplace för Mango öppnar officiellt (september?) så kommer den vanliga cykeln ske, dvs först kommer det dyka upp appar som använder de nya APIerna och möjligheterna men ganska yxigt från början. Redan vid årskiftet så torde det komma riktigt välskrivna appar som verkligen drar nytta av den nya plattformen och då kommer Mango till sin rätt.

Nästa år

Nästa år är definitvt Windows Phones år. Misstänker starkt att det kommer en explosion av användare närmaste månaderna och att det kommer leda till att fler mjukvarutillverkare kommer fokusera på plattformen. Idag kommer endast ett fåtal stora spel och appar till wp7 och i många fall så känns det halvhjärtat och det är förstås förståeligt då det ännu inte blivit direkt lönsamt att lägga ner alltför mycket tid då även en framgångsrik app inte drar in stora pengar.

Nästa år kommer man förstås börja längta efter Apollo som är arbetsnamnet på nästa stora uppdatering till telefonen. Jag gissar att Apollo kommer släppas september 2012, kom ihåg att du hörde det här först!

Tommy Söderström
2011-08-22