Iteam
GitHub

En ny värld med Microsoft Silverlight

Macromedias (numera Adobes) plattform Flash innebar en revolution för avancerat webbinnehåll. Flash har gjort det möjligt att skapa webbplatser med s.k. "rika gränssnitt", helt enkelt funktioner som inte går att göra skapa i HTML -  animeringar, ljud, filmer, korrekta typsnitt och mycket annat.

Nu har Microsoft släppt sin konkurrerande plattform Silverlight. Silverlight är mer än bara en konkurrent till Flash - det har potential att starta en ny gränssnittsrevolution på webben.

Några godbitar som gör att Silverlight känns mer spännande än Flash:

  • Silverlight är sammankopplat med Microsofts /Utvecklingsmiljö Visual Studio, vilket gör det enklare för .NET-programmerare att utveckla "rika gränssnitt". Behovet av extremt specialiserade Flash-programmerare blir inte lika stort, man kan instället arbeta i vanliga teamkonstellationer med formgivare och programmerare.
  • Silverlight stödjer Windows gränssnittsspråk XAML, vilket gör det enkelt att utveckla riktiga applikationer som körs på webben.
  • Silverlight-animeringar baseras på tid ("något ska hända efter 1,12 sekunder") istället för baserad på animeringsrutor som i Flash ("16 rutor in") vilket gör det mycket enklare att få saker att fungera likadant på olika kraftfulla datorer.
  • Silverlights filer är i XML-format istället för binära som i Flash, vilket bland annat gör det möjligt att skapa Silverlight-objekt på servern utan att man behöver installera extra serverkomponenter. Det gör det också möjligt att precis som med HTML skapa Silverlight-applikationer "för hand" om man inte vill installera Visual Studio.
  • Silverlight stödjer uppspelning av HD-video (Adobe har meddelat att Flash kommer att stödja HD inom kort)
  • Många av funktionerna har hårdvaruacceleration, vilket gör att allt kommer flyta på extra bra om din dator har ett bra grafikkort.
  • En ny version är redan på gång - version 1.1, som än så länge finns i testversion - med massor av /Nyheter. De två största är utökat stöd för XAML med gränssnittselement som fönster, textboxar, knappar o.s.v, och stöd för att programmera i C# vilket kommer att göra det ännu enklare för .NET-programmerare.

Vi tror att vi inom kort kommer att få se en mängd nya applikationer på webben, först ut säkerligen spel och mediespelare av olika slag men ganska snart riktiga applikationer. Google kan få sig en match på Apps-fronten, tänk dig t.ex. en webbaserad ordbehandlare som faktiskt funkar som Word.

För den som är .NET-utvecklare är fördelarna uppenbara. För alla andra kommer den verkligt stora fördelen med Silverlight vara att det plötsligt finns konkurrens inom området rika gränssnitt på webben, och att fler kommer att kunna skapa rika gränssnitt. Om man ser till vilken skjuts i /Utveckling FireFox bidrog till på webbläsarfronten tror jag att den kommande tiden kommer att bli riktigt spännande.

Ladda ner Silverlight här: http://www.microsoft.com/silverlight/install.aspx

Microsoft i Slovenien har byggt en riktigt cool "Vistasimulator" som visar lite vad Silverlight går för: http://www.windowsvista.si

Anders Bornholm
2007-09-06